Utvider kraftig på grensen

Dette er nye Töcksfors Handelspark  5,5 km fra norskegrensen. Senteret åpner 29. mars i år.

Dette er nye Töcksfors Handelspark 5,5 km fra norskegrensen. Senteret åpner 29. mars i år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Handelsparkene på svensk side utvider kraftig for å lokke enda flere nordmenn til å handle.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

29. mars åpner en helt ny handelspark i Töcksfors på 23.000 kvadratmeter. Fra før har tettstedet 28.000 kvadratmeter butikkareal. Nordby Shoppingsenter ved Svinesund varsler at de skal bygge ut fra 83.000 kvadratmeter til 90.000 kvadratmeter i 2013. Det skjer samtidig som grensehandelen stadig setter nye rekorder.

Ordfører i Halden, Thor Edquist (H), mener at byen nærmest grensen er godt rustet mot utvidelsene.

– For Haldens vedkommende har vi hatt grensehandelsfenomenet såpass nære oss at vi har tilpasset oss konkurransen. På grunn av dette, er Halden kanskje en av Norges rimeligste byer, sier Edquist til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nylig slapp Statistisk sentralbyrå (SSB) tallene for grensehandel i 2011. De røper at nordmenn grensehandlet for 11,5 milliarder kroner i fjor, 9 prosent mer enn i 2010. Antall dagsturer har økt enda mer, hele 12 prosent, fra 6,3 millioner turer i 2010 til 7,1 millioner i 2011. Administrerende direktør i Virke Handel, Thomas Angell, sa til ANB at grensehandelen kan koste norsk dagligvarehandel 10.000 arbeidsplasser.

Thor Edquist er ikke like bekymret:

– Det er på både godt og vondt. Vi opplever blant annet at grensehandelen fører til at mange i Halden pendler til Sverige for å jobbe – og da primært på kjøpesentrene der. Det er faktisk nesten 700 haldensere som er på lønningslisten på Nordbysenteret. Samtidig har vi svensker som krysser grensen for å jobbe i industrien vi har her i Halden. Det går begge veier, sier Edquist.

Forsker i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Randi Lavik, mener at det er flere positive resultater av økt grensehandel.

– Ingen andre land i Europa handler så mye på grensen som nordmenn – i forhold til folketallet. Hadde det ikke vært for grensehandlende nordmenn, hadde det antakelig ikke vært bosettinger på svensk side av grensen. Norge bidrar til opprettholdelse av bebyggelse og bosetting ved grensen, sier hun.

Tidligere ordfører i Årjäng, Kjell Ericsson, er enig med forskeren:

– Da Olav Thon åpnet senteret sitt i Töcksfors, økte handelen med 350 prosent på to år. Siden har det bare gått oppover, og vi opplever blant annet at den norske bedriften Flexit har etablert en fabrikk her. Handel føder handel. For oss i Årjäng er nordmenn viktigst av alt, sier han.

Det norskeide selskapet Conceptor, som er en av investorene i nye Töcksfors Handelspark, forventer å omsette for 700 millioner kroner i første driftsår. Markedsdirektør i selskapet, Bernt Einersen, sier de har investert mye penger i handelsparken.

– Vi er slett ikke urolige i forbindelse med denne satsingen. Svenske myndigheter har som uttalt mål å nærme seg prisnivået til EU. Dette betyr lavere priser i Sverige. På andre siden av grensen, sørger norske myndigheter for at prisene stadig går oppover, sier han.

Einersen røper også at de har konkrete planer om å utvide Töcksfors Handelspark fra 23.000 til 60.000 kvadratmeter i de to neste byggetrinnene. (ANB)

Artikkeltags