Økt handel – tapte jobber

Hele 52 prosent av grensehandelen skjer i Strømstad-Svinesund-området, blant annet ved Nordby-senteret.

Hele 52 prosent av grensehandelen skjer i Strømstad-Svinesund-området, blant annet ved Nordby-senteret. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rekordstor grensehandel koster Norge minst 10.000 arbeidsplasser, mener Hovedorganisasjonen Virke.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Anslag fra organisasjonen viser at om lag seks prosent av norsk dagligvare- og drikkevarehandel er flyttet over grensen til Sverige.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ble publisert tirsdag, bekrefter at innbyggere i Norge oftere reiser til andre land for å handle og bruker mer penger der enn før. I 2011 handlet vi for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet, 9 prosent mer enn i 2010, melder NTB.

Antall dagsturer har økt enda mer, hele 12 prosent, fra 6,3 millioner turer i 2010 til 7,1 millioner i 2011.

– Feilslått politikk

– En grensehandel på 11,5 milliarder kroner har store konsekvenser for handelen, leverandørene og landbruket. Norske arbeidsplasser forsvinner på grunn av feilslått landbruks- og avgiftspolitikk, sier Thomas Angell, direktør i Virke Handel, i en pressemelding.

Beregninger viser at grensehandelen i fjor førte til at Norge gikk glipp av minst 2,5 milliarder kroner i skatter og avgifter, ifølge Virke.

– Nå må norske politikere gjøre noe med de store avgiftsforskjellene. Det er ikke rom for flere jordbruksoppgjør som fører til dyrere mat for norske forbrukere eller avgiftsøkninger som gjør det enda mer lønnsomt å handle alkohol og tobakk i Sverige. Når så mange arbeidsplasser som 10.000 går tapt, kan ikke regjeringen sitte stille å se på, sier Angell.

Økning på 30 prosent

De ferske tallene fra SSB viser at førstevalget for shopping fremdeles er Sverige, der 94 prosent av den norske grensehandelen finner sted. Hele 52 prosent av grensehandelen skjer i Strømstad-Svinesund-området, mens Charlottenberg og Arvika står for 19 prosent.

Tøcksfors og Årjäng tar knappe 8 prosent av det norske handlebudsjettet.

Undersøkelsen av grensehandelen har pågått siden 2004. Siden da har utviklingen gått oppover. I perioden 2004 til 2011 har grensehandelen økt med 30 prosent. Handlebeløpet per tur har økt fra 1.340 kroner per tur i 2004 til vel 1.620 kroner i 2011, en økning på 21 prosent. Til sammenligning har konsumprisindeksen økt med litt over 15 prosent i samme periode. (ANB)

Artikkeltags