– Kvotering er nødvendig

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Seks av ti som tar høyere utdanning er jenter. Likevel er to av tre toppledere menn.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Jenter er overrepresenterte innen høyere utdanning, men dette reflekteres ikke i hvem som sitter i sjefsstolene i Norge. Meyer mener ikke ambisjonsnivået er for lavt.

– Jeg tror ikke kvinner gruer seg for lederskap, og som professor på NHH ser jeg mange ambisiøse kvinnelige studenter, sier hun.

En av disse er Sara Liseth som skriver masteroppgave i finans på NHH.

– Jeg opplever at finansmarkedet er svært interessert i å rekruttere jenter. Bedrifter oppfordrer i sine presentasjoner på NHH jenter til å søke, og understreker at de gjerne skulle hatt flere kvinner på kontoret, sier hun.

Trude Drevland, ordfører i Bergen, er ikke begeistret over temaet «kvinnelige toppledere».

– Jeg har nådd mine mål uten å tenke på at jeg er kvinne og liker dårlig å fokusere på det, sier hun, men erkjenner likevel at kvinner er underrepresenterte i topplederstillinger.

– Kvinner må ha en bevisst holdning til hva de vil. Jeg tror ikke kvinner generelt mangler guts, men det kan være vanskelig å matche menn som tramper frem med størrelse 47 i sko.

Hva gjelder kvotering av kvinner til styrer er Meyer og Drevland enige om at dette har fremskyndet en utvikling som ellers ville tatt lang tid. De understreker at debatten om hvorfor kvotering er viktig må holdes varm.

– Kvotering er dessverre fortsatt nødvendig. Jeg svelget tungt da det ble innført, og beklager at det er slik vi må finne de dyktige kvinnene for å få dem inn i viktige posisjoner, sier Drevland.

Liseth er enig i at jenter er mer nøkterne enn gutter.

– En mannlig professor sa til meg at menn er 60 prosent sikre for å innta standpunkt, mens jenter kan være 99 prosent sikre og likevel være usikre rundt den siste prosenten. Jeg er min største kritiker, sier hun.

Ordføreren er opptatt av å løfte frem jenter som har en lederdrøm.

– Hvis noen vil bli statsminister sier jeg «Yes! Gjør det». Unge kvinner med lederpotensial trenger positiv tilbakemelding, men samtidig må vi respektere dem som ikke har slike ambisjoner. I et samfunn har vi bruk for alle.

Artikkeltags