Gå til sidens hovedinnhold

Når makta forfordeles

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vestoppland har blitt urettferdig og stemoderlig behandlet ved tildeling av offentlige arbeidsplasser gjennom flere tiår. Nå har et makkverk av en rapport, bestilt av SI og Helse sør-øst, lagt fram bare positiv omtale av Ringsaker, Hamar og Lillehammer. Gjøvik og Vestoppland er enten fortiet eller framstilt som et dårlig sted å bo. Det sies frekt og freidig fra kjøpte og betalte konsulentfirmaer at det er viktig for Innlandet å ha et kraftsenter og en fylkeshovedstad på Hamar. Til orientering: Norge har en hovedstad; den heter Oslo, og ligger 12 mil sør for Gjøvik!

Lillehammer vant på byens «sjarm», og Brumunddal vant fordi det ligger tett ved Hamar som har mange «fine utesteder», altså en by som fortjener et hovedsykehus for sin urbane befolkning. Befolkningsgrunnlaget er tilnærmet likt i de 3 opprinnelige Mjøsbyene. Riktignok er nedslagsfeltet størst i Gjøvik, men det bryr ikke Helse sør-øst seg noe om. De har planer om å bygge ned Gjøvik. Ikke opp. Lillehammer har sitt sykehus plassert på toppen av «brattbakken». Der er det fin utsikt, men på vinteren er det risikosport å komme opp dit. Bygningsmassen er nok ikke så verst, men det er vel ikke tvil om at Gjøvik sykehus har den beste bygningsmassen, og dit kommer du greit fram sommer som vinter. Nå må nøytrale myndighetspersoner få opp øya og sørge for rettferdighet.

Når Gjedrem sier at Fylkestingets vedtak om plassering av hovedsykehus er «en skinnenighet om ei bru et eller annet sted», er demokratiet fallitt, og pasienten betyr egentlig ingenting. Når Regjeringen jobber for sentralisering og privatisering blir rasering av fellesskapets goder forfordelt, og folket blir delt. Dette har vi sett med skrekk og gru i andre land, og vi kjenner fasiten. Vi kan ikke la verdens beste «Innland» smuldre opp fordi østsida av Mjøsa ikke vil akseptere likhet for folket.

Vi opplever en forskjellsbehandling på andre siden av dammen. Nei, ikke i USA, men på østsida av Mjøsa. Helse sør-øst og SI har bestilt en ønsket rapport fra konsulenteliten. Her står det mye, som på andre siden av dammen, ja i USA, ville vært advokatmat og opplagte saker for domstolen. Slik skal det ikke være i Norge. Det er trist å oppleve at «gamle» politikere, som en gang i tida fikk mange stemmer fra Vestoppland, opplagt er brukt for å påvirke regjering og storting.

Nå må alle maktpersoner i Vestoppland, enten det er politikere, industriledere eller andre næringslivsfolk, fortelle de rette personene sannheten! Ingen av våre ordførere må jobbe bare for seg selv i denne saken. Fullverdig akuttsykehus og psykiatrisk sykehus må forbli på Gjøvik og Reinsvoll, og en av Norges største industriområder må selvfølgelig beholde «sitt» akuttsykehus.

Dagens 3 Mjøssykehus har en viktig ting felles. De har dyktige fagfolk, og en rørende omsorg for sine pasienter. Vi vet det fordi vi har vært der. Behold de av dagens akuttsykehus som er liv laga, og organiser dem for framtida! Det blir mye billigere, tryggere for pasientene og rettferdig for hele fylket Innlandet. Bidra til samhold og trygghet, ikke skap konflikter og urettferdighet som vil vare evig.

Kommentarer til denne saken