Brødrene Lars og Mats Nicolaisen jobber med utsatt ungdom i Gjøvikregionen. De ønsker å være en type voksne ressurspersoner som de selv savnet da ungdomstida skled ut mot skråplanet. Den gang opplevde de et stort og hardt belastet miljø på Gjøvik. Nå er brødrene bekymret over det de ser. De har en forståelse av at det knapt er en fest hvor det ikke er hasj tilgjengelig.

Brødrene mener det også i den fredelige småbyen ved Mjøsa er nesten like utbredt å røyke hasj som å drikke pils, at kokain er tilbake som motestoff, at illegale stoffer kjøpes og brukes av både unge og voksne, fra alle samfunnslag – også på utesteder.

Det er ikke noe nytt at ungdom utforsker rusmidler. Dog krevde det for noen tiår siden betydelig mer egeninnsats å skaffe seg tilgang til for eksempel lokalprodusert sprit. I dag kan barna få tilbud om kjøp og lokal levering rett i lomma, så snart de har fått lov til å lage egen bruker på sosiale medier. Slik er det bare. Det må foresatte være fullstendig klar over.

Derfor er det viktig både å ha tenkt og snakket gjennom mulige scenarier før porten til den store verden åpnes. Fordi tilbudene, som kan være både åpenlyse og mange, etterlater inntrykk av at dette er helt vanlig – og ikke minst veldig tilgjengelig. Dertil er alle slags kulturelle referanser bare tastetrykk unna, og det er alltid noen som vil tjene penger eller forbigående sosial status på å si at rus er kult.

Det er klart det kan være lett å bli påvirket. Så er eksemplene mange på at det ikke nødvendigvis bærer direkte ad undas om en på et tidspunkt skulle ha falt for fristelsen. Men dette innebærer å flytte grenser, ikke bare personlig, men også juridisk. Det er selvsagt ulovlig å kjøpe, oppbevare og bruke forbudte stoffer. Dertil utløser bruk behov for penger, og det medfører åpenbart helserisiko.

Skrekkhistoriene er mange og alvorlige. Kanskje må vi snakke om dem oftere, og tidligere. Som en konsekvens av det vi vet barna vil kunne bli eksponert for, så snart de har fått Snapchat eller fri tilgang til alle mobilteknologiens kommunikasjonsplattformer. Når den døra først er åpnet, lar den seg ikke stenge. Da må vi sørge for at barna ikke står alene og uforberedt i stormen av inntrykk.