I fjor så forsikringsselskapet en økning på hele 40 prosent i utbetalinger etter skader på reise i påsken, sammenlignet med året før.

– Typisk for påske er luftveisinfeksjoner, halsbetennelse og bronkitt, fulgt av brudd og sårskader. På tredjeplass over reiseskader meldt på reiseforsikringen kommer mageinfeksjoner, sier Lassen.

I påskeferien i for ble hele 58 prosent av skadene meldt fra Spania.

– Fire-fem ganger flere nordmenn reiser til Spania enn til neste land på skadetoppen, som er USA og Thailand, sier assistansesjef Gru Monica Hellevik hos Falck Global Assistance. Den norske reisealarmsentralen hjelper tusenvis av nordmenn som blir syke på reise hvert eneste år.

På de neste plassene finner vi Kypros, Tyrkia og Portugal, sier Hellevik.

Mye beinbrudd i påsken

Nesten 100 000 reisesykesaker ble meldt inn til forsikringsselskapene i 2018. I snitt kostet hvert tilfelle 10 500 kroner, viser tall fra Finans Norge.

– Brudd og sårskader kommer ikke så høyt opp på skadestatistikken ellers i året, men i påsken ser vi flere ulykkesskader og bruddskader, sier Hellevik.

Stadig oftere blir nordmenn så syke at de må ha hjelp hjem.

– Transporter ledsaget av sykepleier eller lege økte med 15 prosent første halvår i fjor, og antall ambulanseflytransporter økte med 60 prosent i samme periode, sier Hellevik.

Hjemreise med ambulansefly kan koste fra 200 000 til 1 million kroner. Da er ikke sykehusinnleggelse eller øvrige kostnader tatt med.

Milliardutbetalinger

Nordmenn meldte inn nesten 335 000 forskjellige reiseskader til forsikringsselskapene i fjor. Disse kostet nesten 2,2 milliarder kroner.

– Avbestilling og tap av reisegods er de største utgiftspostene på reiseforsikringen etter reisesyke, sier Lassen i Frende.

2018-tallene viser at kostnadene til avbestillinger økte med 10 prosent. Avbestillinger kostet 482 millioner kroner ifjor.

– Det er mange årsaker til at dette tallet øker. Dyrere reiser, ikke refunderbare billetter og reiseoperatører med avbestillingsbetingelser som gir mindre refusjon, kan være noen av dem, sier Lassen.

Skadetoppen i påsken 2018:

Spania: 58 prosent

Thailand: 13 prosent

USA: 11 prosent

Kypros: 6 prosent

Tyrkia: 3 prosent

Portugal: 3 prosent

Norge: 2 prosent

Storbritannia: 2 prosent

Tyskland: 2 prosent

Vietnam: 2 prosent