Nammo har jobbet med denne raketten i ti år. Nå skal den snart skytes opp

PRESTISJEPROSJEKT: Den er ni meter lang og 800 kilo tung. Nucleus er den første raketten med norsk motor som skal skytes opp i verdensrommet.

PRESTISJEPROSJEKT: Den er ni meter lang og 800 kilo tung. Nucleus er den første raketten med norsk motor som skal skytes opp i verdensrommet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Markeringen 4. september var kanskje bare et lite skritt på veien for ingeniørene, men samtidig et stort sprang for Nammo.

DEL

For i slutten av september skal høyst sannsynlig det endelig skje, nemlig oppskytingen av romraketten «Nucleus» som nå er ferdig.

Det vil si, den er ikke helt ferdig før den skal skytes ut fra Andøya. Spissen er den siste biten i det finmaskede puslespillet, og blir satt på før oppskytningen.

Første med norsk motor

– Nucleus er den første romraketten med norsk motor. Raketten skal nå en høyde på over 100 kilometer. Oppskytingen har et vitenskapeligformål. Nucleus er «suborbital», detvil si at den ikke skal gå i bane rundt jorda, opplyser Nammo.

Det har tatt ti år å komme dit selskapet er i dag. Raketten er ni meter lang og har en totalvekt på omtrent 800 kilo.

Monteringen av romraketten har tatt over to uker.

– Det gikk som planlagt, uten store problemer. Alle tester har vært suksessfulle, opplyser Nammo i en pressemelding.

Raketten vil, ved en vellykket oppskytning fra Andøya, bli den første europeiske raketten på flere tiår til å nå en høyde på over 100 kilometer, som er definert som grensen til verdensrommet.

FEIRING: Både ingeniører og sjefer deltok i den uhøytidelige markeringen på Raufoss tirsdag.

FEIRING: Både ingeniører og sjefer deltok i den uhøytidelige markeringen på Raufoss tirsdag. Foto:

– En milepæl

Morten Brandtzæg, konsernsjef i Nammo, var en fornøyd mann på tirsdagens markering i Nammos hovedkvarter på Raufoss.

– Det er en gigantisk milepæl for våre ansatte i denne industrien. Det tok mer enn ti år, men nå er raketten godkjent av European Space Agency (ESA) og klar til å skytes opp. I framtiden vil vi ha fokus på å skalere opp rakettene og bli en pålitelig partner for den europeiske romindustrien, sa Brandtzæg.

Video: Nammo

– Raketten skal nå transporteres til Andøya Space Center. Ingeniørene vil følge etter og forberedelsene til oppskytningen vil begynne tidlig i neste uke, sa Adrien Boron, sjefsingeniør for prosjektet.

I juli foretok ingeniørene den siste, vellykkede testen av raketten.

MANNSKAPET: Her er alle Nammo-ansatte som har jobbet med prestisjeprosjektet.

MANNSKAPET: Her er alle Nammo-ansatte som har jobbet med prestisjeprosjektet. Foto:


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken