Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal også begravelser kunne bli mer miljøvennlige

Artikkelen er over 1 år gammel

Blomsterkransene vi bruker for å minnes vår kjære, fører med seg en god del avfall. Nå skal sorgprodukter bli mer miljøvennlig.

Mester Grønn lanserer denne uka hundre prosent nedbrytbart sorgbinderi i samarbeid med Gravferdsetaten i Oslo. I en pressemelding opplyses det om at sorgprodukter som inneholder plast er en stor miljøutfordring flere steder i landet.

Det vises til at underlaget i kransene ofte er av plast, samt at det brukes plasttråd eller ståltråd for å feste blomster og silkebånd.

– Gravferdsmyndighetene rundt om i landet får ansvar for en stor sorteringsjobb i etterkant av gravferdsseremoniene, og de sitter igjen med en stor andel restavfall. I tillegg ødelegges komposteringsutstyr av ståltråd og plasttråd som er vanskelig å få plukket ut av produktene, opplyses det om i pressemeldingen.

På landsbasis var det i 2018 rundt 40.800 gravferder, og ifølge Gravferdsetaten er det snakk om store mengder restavfall. Derfor gjorde Gravferdsetaten en henvendelse til Mester grønn om å utarbeide et plastfritt og mer miljøvennlig alternativ, opplyser Gravferdsetaten. Det har tatt to år, men nå er produktene klare for lansering.

Produktene kan nå lages på et underlag av naturmaterialene halm og mose. Blomstene festes til underlaget med naturtråd. Silkebånd til en siste hilsen er også laget av biologisk nedbrytbart materiale, og båndet festes til produktet med en trepinne. Det vil si at hele produktet kan komposteres.

Line Bakkum ved Gjøvik kirkelige fellesråd synes det er bra at det kommer miljøvennlige alternativer. Krematoriet i Gjøvik mottar mange kister og kranser fra hele Innlandet.

– Vi sorterer alt. Det er en stor jobb, så det er flott at det kommer miljøvennlige produkter. Vi har henvendt oss til lokale blomsterforhandlere og oppfordret til å bruke miljøvennlige produkter, sier hun til OA.

Kommentarer til denne saken