Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal det utredes uten offentlighetens søkelys igjen

oa mener

Den nye helse- og omsorgsministeren har helt rett i at hun kommer inn i sykehusprosessen i Innlandet på et spennende tidspunkt. Det er jo nå moroa begynner, når fagfolkene kan sette seg sammen og tegne ut de beste løsningene for framtidas sykehustjeneste i fylket. I alle fall de beste løsningene som er å få for drøyt 9 milliarder kroner. Alle som har bygd de siste åra vet at det blir stadig mindre. Og inn i regnestykket skal også Sykehuset Innlandet selv med hittil ukjente størrelser, til utstyr og trolig også utvikling av distriktsmedisinske senter.

«Spennende» er bare fornavnet. Fordi vi vet at det fortsatt er sterke krefter som jobber mot den vedtatte modellen med Mjøssykehuset på Moelv, og for en løsning med «dagens struktur», og nytt sykehus på Hamar. Det er mange teorier om hvordan dette nullplussalternativet skal seile opp og peke seg ut som løsningen når status gjøre opp etter ett års utredninger i konseptfasen.

Les også

Statsråden om Mjøssykehuset: – Jeg er ikke bekymret av natur

Vi skal ikke gå inn i disse spekulasjonene. Men det er et faktum at Sykehuset Innlandet så på det foreliggende vedtaket om Mjøssykehuset i Moelv som startskuddet for å begynne forberedelser til samling av tilbud og funksjoner i tråd med denne hovedsykehusmodellen.

Dersom Mjøssykehuset ikke realiseres, blir det i alle fall nytt sykehus på Hamar. Et nytt bygg som selvsagt kan tilrettelegges og planlegges for å ta imot miljøer som da er strukturert for samling, og gi Innlandets innbyggere «et komplett tilbud med tverrfaglig diagnostikk og behandling» som statsråden helt riktig påpeker at mangler i dag.

I Sykehuset Innlandets ledelse er det få som tror at nullplussalternativet er framtida. De er neppe mange i Statistisk sentralbyrå heller. Det er lite som tyder på at rekrutteringsutfordringene blir mindre i årene som kommer. Men som alltid handler også denne avgjørelsen til sjuende og sist om prislappen.

Denne seige prosessen har fra før vist seg ikke å være forutsigbar. Nå skal det utredes utenfor offentlighetens lys igjen. Under ledelse av ei styringsgruppe helt uten politisk representasjon, med flertall fra Helse Sør-Øst. Tilliten er svak etter Helse Sør-Østs Brumunddal-manøver ble kjent før jul i fjor.

Derfor lever spenningen fortsatt.

Kommentarer til denne saken