Vi må bare begynne å venne oss til tanken om at alle før eller senere kommer til å bli smittet med en avart at det fryktede koronaviruset. Det sier kommuneoverlege Siri Fuglem Berg på Gjøvik nå rett ut. Smittsomheten verden ser med omikron-varianten, viser at det blir svært vanskelig å unngå eksponering for viruset og samtidig leve et normalt liv. Siden de to første tilfellene av mutasjonen ble konstatert i Norge 1. desember, opplyser FHI at omikronvarianten nå har overtatt smittetoppen fra delta-mutasjonen.

Gjennom romjula har to av tre positive HPC-tester her i landet skyldtes omikron. På fem uker, hvorav to etter nye innskjerpede tiltak, har viruset altså spredd seg med illevarslende hastighet. Nå krysser helsemyndighetene fingrene for at vi unngår en eksplosjon av nye tilfeller, når alle som utsatte testen i romjula omsider kommer til teststasjonene.

Så langt er vi likevel kommet i denne pandemien, at vi nå vet smittetall i seg selv gir et mangelfullt bilde av situasjonen. Heldigvis. Fordi velvoksne og utsatte nordmenn er så heldige å få sin tredje vaksinedose i disse dager. All forskning og statistikk til nå bekrefter at vaksinene gir beskyttelse mot å blir alvorlig syk av covid-19, også for de som likevel utvikler symptomer. Samtidig mener både briter og dansker å se at omikron i seg selv er mindre farlig enn tidligere varianter. I kombinasjon med den høye vaksinedekningen i risikogrupper, medvirker det til at vi til nå har klart å unngå kollaps av tilbudet på sykehusene og det øvrige helsevesenet - selv om det tidvis er svært kaotisk.

Det vi også vet, er at mer enn halvparten av de sykehusinnlagte covid-19-pasientene de siste ukene av fjoråret var uvaksinerte. Og det er fortsatt mer enn 320.000 nordmenn over 16 år som ikke har tatt imot tilbudet om vaksine. Disse bør ta kommuneoverlegens ord til seg, regne på statistikkene, og tenke grundig over risikoen og tiltakene man utsetter både seg selv og sine nærmeste for ved å gå smitten i møte uten vaksinen.