Gå til sidens hovedinnhold

Nå må vi få bukt med pengegaloppen i barneidretten

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stadig flere foreldre uttrykker at barneidretten har blitt et pengesluk. I en fersk undersøkelse fra SpareBank 1 sier nesten 7 av 10 at de mener barneidretten har blitt for dyr. Det mest urovekkende er at tallene øker.

Bredde- og barneidretten skal være inkluderende, ikke føre til utenforskap. Den skal skape glede, samhold og opplevelser for alle – uavhengig av bakgrunn og foreldres inntekt. For å få til det, må alle barn ha råd til å delta. Vi registrerer derfor med bekymring at 3 av 10 foreldre har valgt ikke å introdusere barn for visse idretter fordi det er for dyrt. Samtidig har hele 15 prosent valgt å ta ut barnet av en idrett fordi det er for kostbart. Det mest nedslående er imidlertid at nesten 2 av 10 har sett seg nødt til å benytte kreditt for å kjøpe sportsklær eller utstyr til barna de siste tolv månedene. I en typisk skoleklasse hvor alle er med på en aktivitet, vil det da være fem elever hvor foreldrene har lånt penger for å få råd til utstyr. Hvis dette fortsetter, vil barn falle utenfor og talenter forsvinne.

Vi tror gjenbruk av utstyr er en viktig del av løsningen for å komme kostnadene til livs. Det er vi ikke alene om, halvparten av norske foreldre mener nettopp tilgang til rimeligere utstyr er noe av nøkkelen. Vanligvis har SpareBank 1 Østlandet sammen med lokale klubber arrangert byttehelger rundt omkring på høsten. I år har koronaen dessverre satt en stopper for dette, men fokuset på brukt står like sterkt. Sammen bruker vi derfor anledningen til å sende en oppfordring. Framsnakk brukt i klubbene, rundt middagsbordene og i alle andre sammenhenger. Barn trenger ikke det nyeste utstyret for å kunne glede seg over å gå på ski, sykle eller spille fotball. Mange topputøvere har begynt sin fantastiske karriere på nettopp arvede ski, eller med brukte skøyter på føttene. Det var ikke nytt utstyr fra barnsbein av som førte dem til topps, men selve idrettsgleden.

Det er lyspunkter å spore. Nesten halvparten av norske foreldre sier nemlig at de har kjøpt brukt sportsutstyr- eller tøy til sine barn eller seg selv. Nærmere 8 av 10 sier de er villige til å kjøpe brukt utstyr for å spare penger. Det er bra. Det vitner om at viljen til å kjøpe brukt utstyr er til stede. Da gjelder det å fylle denne etterspørselen. Vi vet det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. Få det fram i lyset og la andre i klubben få muligheten til å kjøpe det. Legg det ut på Finn eller i kjøp- og salg-grupper i sosiale medier. La nye barn få smile og glede seg over utstyret som pjokken din har vokst ut av. På den måten kan vi bidra til inkluderende aktiviteter og idrettsglede for flere.

I tillegg til at gjenbruk av utstyr er økonomisk og inkluderende, er det også bærekraftig. Det er en fin bonus. La oss sammen heie fram brukt!

Kommentarer til denne saken