Natt til tirsdag smalt det godt over store deler av Vestoppland. Flere tusen lynnedslag ble registrert og nå kan det virke som at samme type vær skal være over oss om ikke lenge.

Ved 09-tiden tirsdag åpnet himmelens sluser seg over Gjøvik, etterfulgt av flere lyn og tordenbyger.

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes sa til NRK Innlandet radio tirsdag morgen at det været som drar med seg både lyn og tordenbyger var på vei oppover mot Innlandet.

– Det beveger seg opp mot Gardermoen og videre oppover Mjøsa, sier Moxnes.

Til NRK Innlandet sier hun at det var en god del torden i går.

– Vi har ikke hatt så mye denne typen vær i sommer. Vi er kanskje ikke så vant til det, men det er vanskelig å måle sånne episoder opp mot hverandre. Det er ikke så lett å registrere antall, men det var mye over de gamle Hedmarkstraktene. Jeg kan skjønne at man opplevde det som mye.

Det tryggeste stedet å oppholde seg under sånt vær er det delte meninger om.

– Man skal i alle fall ikke være det høyeste punktet. Stort sett så går det jo veldig bra, sier meteorologen.

Har du ikke tatt inn putene til utemøblementet, rekker du forhåpentligvis hjem fra jobb før himmelen åpner seg. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for styrtregn.

– Det kommer kraftige regnbyger inn fra Sverige sent mandag kveld. Det vil trekke nordover, så hele deres distrikt vil få det. I løpet av natta treffer det nok Valdres og fjelltraktene. Det kan også komme kraftig vind med bygene, både i fjellet og i lavlandet, sa Moxnes, til OA mandag.

I tillegg til regn er det ventet lyn og torden over hele Vestoppland. Ifølge yr.no skal det begynne i 22-tida mandag og kan strekke seg så langt som gjennom hele tirsdag.

Over 70 millimeter

Hun sier det er vanskelig å si hvor mye nedbør som faktisk kommer, men det skal bøtte ned til utpå tirsdagen. Totalt er det varslet opp mot 77 millimeter nedbør fra mandag til midnatt tirsdag.

– Det er fortsatt kraftige byger utover tirsdag og vi venter torden på kvelden, opplyser meteorologen.

Øs pøs

Seniorforsker Knut-Frode Dagestad sier til yr.no at 20 millimeter på ett døgn tilsvarer nesten en millimeter per time i snitt, og at det kan betegnes som ganske kraftig regn.

Definisjonen på styrtregn er 10 til 20 millimeter nedbør på en time.

En våt uke

Årets varme sommerdager er nok bak oss for denne gang. Det er uke med ustabilt vær vi har i vente, med mye bygevær. Likevel blir det ikke grøssende kjølig.

– Det vil holde seg varmt på dagen, men ikke mer enn 20 grader på de varmeste dagene. Høstkaldt blir det ikke ennå, sier Moxnes.

Det gjeldende skogbrannvarselet varer ut mandagen.

– Vi venter såpass med regn at det utgår, sier hun.