Lav vannstand i Mjøsa og Randsfjorden, skogbrannfare på oransje nivå, høye strømpriser og et landbruk som fortviler. Nå kommer løsningen på noe av det.

Det blir et værskifte og allerede i ettermiddag kan de første bygene skylle innover Innlandet. Om det er nok til å justere ned skogbrannfaren er imidlertid ikke helt klart.

– Vi får en mer skyet værtype og det kan komme litt nedbør allerede i ettermiddag, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til OA.

15 millimeter

Om det allerede i ettermiddag kommer nok til å gjøre noe med skogbrannfaren er mer usikkert.

– Vi beholder skogbrannfarevarselet til fredag hvert fall. Så må vi se om det skal justeres ned til gult nivå eller fjernes helt, sier Moxnes.

Det er en mer ustabil værtype i vente den kommende uka.

– Det er mer lavtrykksaktivitet på gang fra helga. Fra fredag kveld kan det komme mer nedbør av betydning. Det er litt opp og ned i prognosene hvor mye nedbør det dreier seg om, men opp mot 15 millimeter gjelder for Innlandet, sier Moxnes.

Hele uka

Det er antatt at skogbrannfaren minker utover lørdagen. Den utrygge værtypen fortsetter hele den kommende uka.

– Den kommende uka får vi en periode med mer nedbør, konstaterer Moxnes.

Temperaturene blir noe synkende, men det er fortsatt om lag 10 grader. Noen dager kan det komme opp mot 15 grader når sola titter fram.

– Det blir gløtt av sol, sier Moxnes.