Dette ble offentliggjort fra statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie fredag ettermiddag:

  • Regjeringen åpner for arrangementer med inntil 200 deltakere fra 15. juni

  • Fra 15. juni kan nordmenn reise på ferie til alle land i Norden, men bare til områder der smittepresset er akseptabelt, varsler statsminister Erna Solberg (H). For Sverige er det i dag bare Gotland som tilfredsstiller kravene.

  • Regjeringen har lagt fram en ny forskrift som åpner for kontakttrening i all toppidrett, inkludert 2. divisjon i fotball for menn og 1. divisjon for kvinner. Unntaket fra énmetersregelen gjelder alle profesjonelle utøvere i idrett og kultur.

  • Treningssentre og svømmehaller åpner mandag

  • Universitetene, høyskolene og fagskolene åpnes helt igjen mandag

Trygt

Smittesituasjonen og gjenåpningen av samfunnet tilsier nå at det er trygt å åpne universiteter, høyskoler og fagskoler helt fra neste uke, så lenge de generelle smittevernbestemmelsene overholdes. Det samme gjelder kurs under studieforbundene og Kompetansepluss-ordningen.

– Endelig kan både studenter og ansatte få en mer normal studie- og arbeidshverdag med åpne dører til studiestedene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Etter at alle fagskoler og høyere utdanningsinstitusjoner måtte stenge fysisk fra 12. mars, har de siden begynnelsen av mai gradvis åpnet opp igjen for studenter som har vært avhengige av fysisk tilgang for å ikke bli forsinket i studiene.

– Denne våren har vært krevende for både studenter og ansatte. Kombinasjonen av hjemmebarnehage, hjemmeskole og hjemmekontor eller det å sitte helt alene på hybelen dag inn og dag ut, har på ingen måte vært en god situasjon for mange. Det sosiale er en viktig del av studentlivet, og jeg har stor forståelse for at mange har behov for å komme tilbake nå, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Kan bruke garderober

Både treningssentre, badeland og svømmehaller kan gjenåpnes fra mandag hvis det kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte.

Treningssentre, badeland og svømmehaller har laget bransjestandarder for smittevern i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Disse kan ha garderober åpne. Det samme kan idrettshaller.

Feriereiser til Sverige, men kun Gotland

Fra 15. juni kan nordmenn reise på ferie til alle land i Norden, men bare til områder der smittepresset er akseptabelt, varsler statsminister Erna Solberg (H).

Alle regioner i Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller i dag de norske kriteriene. For Sverige er det imidlertid bare Gotland som tilfredsstiller kravene.

– Jeg er klar over at dette er en stor skuffelse for noen. Men restriksjonene er basert på objektive kriterier som er like for alle, sa Solberg på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Kriteriene omfatter blant annet antall smittede i forhold til folketall, antall innleggelser på intensivavdelinger og hvor stor andel som tester positivt. Det dreier seg også om testregimer og systemer for smittesporing og informasjon.