Hun er med i klubbstyret til Parken ungdomsklubb på Dokka, som nå har fått helsestasjonen for ungdom i tilknytning til deres lokaler. Det er noe ungdommene i klubbstyret setter stor pris på.

– Vi har pratet om det i klubbestyret. Dette kan gjøre det til enklere for ungdommene å gå til helsestasjonen. Vise at det ikke er så farlig, sier Ida Nerli (15).

– Dette har det blitt jobbet for i mange år. Det er så bra det vi får til nå. Her kan ungdom komme og prate om stort og smått og også ta opp ting som er litt krevende, sier kommunedirektør Esther Gilen (47).

Hun mener det er en fordel at terskelen for å oppsøke helsestasjonene nå kan bli mye lavere for ungdommene.

Utvider tilbudet

Nordre Land kommune har hatt helsestasjon for ungdom siden 2006, selv om det ikke ble lovpålagt før i 2017. De har holdt hus på helsesenteret på Landmo.

– Ideen for å komme oss mer inn mot sentrum og kanskje inn her i Parken kom for 10–12 år siden, sier Tove Lillejordet (55), ledende helsesykepleier.

De skal fortsatt også ha åpent på Landmo en time hver tirsdag, men skal bort til Parken fra tidlig tirsdag ettermiddag. Tilbudet er utvidet en time per uke i forhold til tidligere.

Temaer helsestasjonen skal jobbe med er prevensjon, seksualitet, det skal være mulig å ta graviditetstest, en skal få råd og veiledning og en kan teste for smitte av ulike sykdommer.

– Vi skal være en de kan snakke med om ting som opptar dem, sier Lillejordet.

Helsestasjonene for ungdom er for alle fra 13 til 23 år.

– Vi har åpent her en time før klubben åpner på tirsdager. Kanskje det i den timen vil være lettere for ungdom som er litt eldre å komme til oss, eller borte på Landmo, sier Lillejordet.

Tryggere på Parken

Ungdommene i klubbstyret mener det er en fordel å ha helsestasjonen hos seg for å gjøre det mindre farlig å oppsøke de som jobber der.

– Vi har helsesøster på skolen og vi har hatt tilbudet borte på Landmo. Men det er noen ganger det er slik at ikke alle skal vite om ting. Da er det litt mer trygt å komme hit, sier Ida.

– Det er mange som bruker parken, som kanskje ikke har det så bra heme. Da er det fint at de kan komme hit, sier Anine.

Hun mener ungdommer som skal til helsestasjonen bare kan gå til klubben som vanlig og ikke trenger å fortelle til noen at de skal til helsestasjonen. Det vil gjøre det lettere å gå til helsestasjonen om det er noe vrient i livet som en vil prate med dem om.

– Vi kan jo bare si vi skal på klubben og treffe venner, og det skal vi jo likevel, sier hun.

Bli litt kjent

Det er ingen timebestilling hos helsestasjonen og det er bare å komme for å ta en prat. Om det ikke er pågang av ungdommer vil de ansatte på helsestasjonen kanskje være litt med ute i klubben for på vise seg litt fram også.

– Kanskje folk ikke vil være så blyge om de blir kjent med dere. Parken er et sted der mange åpner seg, vi bli fort glad i de som er her, sier Ida.

Leder av Parken, Rune Rønningen, ser for seg at helsestasjonen også for eksempel kan vise noen filmer om aktuelle temaer eller på andre måter drive opplysende arbeid i lokalene til ungdomsklubben.

– Vi gleder oss til å være tettere sammen med ungdommene, sier Lilleljordet.