(Ringerikes Blad): Fredag ettermiddag tetnet trafikken kraftig til ut av hovedstaden, og utfarten økte også godt på E16 og de øvrige veiene gjennom distriktet vårt. UP ventet stor utfartstrafikk i det som er første feriehelg for mange nordmenn, skriver Ringerikes blad.

– Det er mange biler på veiene nå. Da gjelder det at alle er gode lagspillere, sier Walin, som er leder for UP sør.

– Det handler om å hjelpe hverandre inn i køen, og være oppmerksomme på hverandre i trafikken, sier hun.

Fartskontroller

Oppfører vi oss slik på veien, kan det bli mindre å gjøre for UP-patruljene, som skal være ute på veiene mange steder i feriedagene.

– Vi har et spesielt fokus på fartsovertredelser, men har også øynene åpne for andre ting, sier Walin.

– Denne uka har vi satt inn mye ressurser på å avdekke fartsovertredelser på de store europa- og riksveiene. Uten at det betyr at vi ikke er på andre veier, sier hun.

Utålmodighet

Fartsovertredelser er et viktig område for UP å slå ned på. Men de følger også med på adferden vår i trafikken.

– Ser vi for eksempel uforsvarlige forbikjøringer, stopper vi den det gjelder. Husk at du skal på ferie: Pust ut, og vær tålmodig, sier Walin.

– Er det mye trafikk, er det bare å holde sin plass i køen. Det er veldig lite å tjene på forbikjøringer på slike dager, sier hun.

Nettopp utålmodighet i trafikken er en av de største utfordringene i ferietiden.

– Det kan være varmt, og man skulle gjerne vært fremme på hytta. Da er det noen som tar sjanser som de ikke bør ta, sier Walin.

Ruskjøring

Hun peker også på at det er en selvfølge å kjøre rusfritt også på sommerstid.

– Vi avdekker dessverre mye ruskjøring på sommeren; mer enn i året for øvrig. Å kjøre i ruset tilstand er noe av det farligste du gjør, minner hun om.

– Heldigvis har vi nå gode hjelpemidler i bilene våre til å ta spyttester, og dermed plukke ut sjåfører som er påvirket av narkotiske stoffer, legger hun til.

Anleggsområder

Walin tror det blir stor trafikk både i våre trakter og på E18 sørover. Hun minner om at det er ekstra viktig å respektere fartsgrensene gjennom anleggsområder.

– Husk at noen jobber der for at vi andre skal få bedre veier å kjøre på. Da er det spesielt viktig at vi tar hensyn til dem, sier hun.

– Beregn litt ekstra tid til kjøreturen, og husk at du er på ferie. Da har de aller fleste av oss ikke så dårlig tid, sier UP-lederen.