Søndag skal det både regne og blåse kraftig i deler av Vest-Oppland.

– Vi venter 10-15 mm nedbør i løpet av søndag, og det vil blåse frisk bris til liten kuling utsatte steder. Man skal ikke veldig langt opp i høyden før nedbøren vil komme som snø, sier vakthavende meteorolog, Hanne Beate Skattør, hos Meteorologisk Institutt.

Etter en skikkelig ruskedag søndag ser det derimot lysere ut utover uka.

– Uka starter med varmegrader, men etterhvert blir det litt kaldere. Det blir oppholdsvær og også en del sol, er beskjeden fra meteorologen.

Jordskredvarsel

NVE har sendt ut farevarsel for jordskred for store deler av landet. Varselet gjelder for Sør-Norge, sør for Sognefjorden og sør for Mjøsa.

– Nedbørsområdet vil treffe Sørvestlandet tidlig søndag og flytte seg østover i løpet av dagen. Ifølge gjeldende prognoser kan det komme opp mot 80 millimeter i døgnet på Vestlandet og opp mot 30 millimeter på Østlandet, skriver NVE i sitt varsel.

Nedbørsmengden i kombinasjon med lave temperaturer fører til snøsmelting også i høyfjellet, varsler NVE. Ifølge NVE er faren størst i områder som allerede er snøfrie.

– Bratte skråninger, bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatte. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 centimeter snø, varsler NVE.