Dette er en regel det syndes mye mot, ifølge distriktsleder i Trygg Trafikk, Ivar Ringen.
- Det er bare ett sted barn opp til fire år skal sitte i bilen, det er nærmest grøfta og bakovervendt, sier Ringen.
Ei telling som ble foretatt i juni i fjor, avslørte at over 70 prosent av foreldrene plasserer de yngste barna framovervendt i bilen.
- Det viser seg at foreldrene allerede fra barna er cirka ett år gamle, lar dem sitte forovervendt i bilen, sier Ringen. Dette er en praksis han advarer mot.
Femdoblet risiko
Ifølge Trygg Trafikk er risikoen for å bli drept eller skadet fem ganger høyere i forovervendte barneseter enn i bakovervendte.
- Vi har flere drepte og skadde som er feilsikret i bil. Jeg har selv sett hva som skjer med disse barna. De knekker nakken og får store indre skader, sier Ringen.
- Hvorfor er det farligere for de yngste barna å sitte vendt i kjøreretningen?
- Hodet til små barn er mye større og tyngre i forhold til resten av kroppen, enn hos større barn og voksne. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet hos de minste. Ved et kraftig sammenstøt vil barnet bli presset kraftig mot bilbeltet og får en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet, sier Ringen.
Fordelt over større flate
Når barnet sitter bakovervendt, blir kroppen presset mot seteryggen ved en frontkollisjon.
- Kreftene blir fordelt over en større flate, og belastningen blir mindre. Hodet og nakken får liten eller ingen tilbakesleng, sier Ringen.
Småbarnsforeldre opplever at de litt større smårollingene (under fire år) ikke vil sitte bakovervendt, og klarer å komme seg ut av barnesetet. Hva er ditt råd til dem?
- Til dem vil jeg si at de kommer til å få problemer med tenåringene sine. At barn ikke vil sitte bakovervendt, er et foreldreskapt problem. Mitt beste råd er at foreldrene forteller barna sine hvordan de skal ha det. Barn tar ikke skade av å sitte bakovervendt med bøyde bein, sier Ringen.
Ikke i forsetet
Distriktslederen i Trygg Trafikk i Oppland liker heller ikke å se barn under 1,40 meter i forsetet i biler med airbag.
- Jeg blir kjempebekymret når jeg ser det. Disse barna kan i verste fall bli slått til døde hvis det skjer ei ulykke og airbagen utløses. Veksten på barn varierer, men 10-11-åringer er ofte under 1,40 meter høye. Da er kroppen for kort til å ta imot kraften fra airbagen når den kommer i en fart på mellom 250 og 300 kilometer i timen, sier Ivar Ringen.
Ungene kan rett og slett bli drept av airbagen?
Ja, og derfor skal unger under 1,40 alltid sitte i baksetet, sier distriktsleder i Trygg Trafikk, Ivar Ringen.