Blinking i rundkjøring

Artikkelen er over 12 år gammel

Fra en leser har vi mottatt spørsmål om blinking i rundkjøring. – Man skal alltid blinke UT av en rundkjøring, slår leseren fast. Men mange blinker også INN i en rundkjøring. – Antar at dette er tillatt, men ikke påbudt? spør leseren.

DEL

Hei! Ja, hvordan er det med den blinkingen i rundkjøringene? MÅ jeg blinke meg inn? Dette er spørsmål jeg ofte får, men det kan ikke gjentas ofte nok....

Spørsmålene om rundkjøringer kan oppleves som politikk – mange partier, og mange meninger om hva som er rett. Jeg skal ikke bestemme hva du skal gjøre, men fremme mitt syn.

Rundkjøringer er i prinsippet det samme som et vegkryss. I vegkryss hersker det ingen stor tvil om hvordan man skal blinke. Skal man til høyre, blinker man til høyre – skal man til venstre, blinker man til venstre. Og kjører man rett frem, blinker man ikke. Slik er det også i rundkjøringer, men man skal alltid blinke seg ut ved siste midtrabatt før man skal kjøre ut.

Fordelen med å blinke inn er at det er lettere å lese trafikken og dermed oppnå bedre flyt, noe som er hovedhensikten med rundkjøringer.

Ulempen er at hvis du ikke praktiserer det riktig, for eksempel blinker venstre når du skal rett frem, så fører det til at andre stopper for å overholde vikeplikten når de ikke må.

Det som kanskje er mest irriterende av alt, er de som konsekvent unnlater å blinke og i tillegg er så upresise i plasseringen at du må være synsk for å finne ut av hvor de skal. I tillegg mener de at alle andre ikke kan kjøre bil og i hvert fall ikke har peiling på rundkjøringer.

Er du i den gruppen, så er det bare en ting å si: SKJERP DEG!

Husk at det er ulike forutsetninger for de som sitter bak rattet.

Hvis rundkjøringen skal fungere optimalt som system, er den avhengig av at folk gjør jobben sin. Kjør tydelig, gjør det enkelt for andre, og ikke minst se litt blid ut..

Sees?..

Ann Kristin Thomte

Artikkeltags