KOMMENTAR
Før valgdagen var det knyttet stor spenning til valget i Gjøvik. Torvild Sveen har holdt i ordførerkjedet de siste fire åra, med unntak av en periode i pappapermisjon. Nå er han rammet av nedturen til Senterpartiet sentralt mens nedturen til Arbeiderpartiet i Gjøvik er langt mindre. Valgets vinner i den hvite byen ved Mjøsa er uten tvil Høyre og dagens varaordfører Anne Bjertnæs. Men også Fremskrittspartiet gjør et godt valg. Høyre har sagt klart ifra, blir de større enn Sp skal de ha ordførerposten om samarbeidet dem imellom skal fortsette. Men de trenger støtte fra Frp, Venstre og KrF. For Marianne Steinsrud er vi redd løpet er kjørt i og med at hun sa til OA at de ikke var interessert i en prat med Sp etter valget. Men politikere har snudd tidligere, så ingen ting er vel hugget i stein!
I Vestre Toten var det som kjent ei stemme som avgjorde ordførervalget ved forrige kommunevalg. Ei stemme mer til Venstre ville betydd ordfører fra Senterpartiet. Da ville Venstre kommet på vippen, nå ble det MDG som støttet Stian Olafsen og sikret ham 16 representanter i kommunestyret.
Slik det ser ut noen minutter over klokka 22 går det mot ny valgthriller, men hvor Høyre vinner to mandater og ender med sju. Legger vi til Senterpartiets 3, Fremskrittspartiets 4, Venstres ene og KrFs ene, så blir det 16 til sammen. Som i mange andre kommuner er Senterpartiet valgets tapere med mer enn halvering fra valget i 2019. Vinner er her som mange andre steder Høyre. Kanskje Kjetil Sangnes må bytte lederstolen fra Sangnes Trevare til rådhuset på Raufoss.
I Østre Toten kan hva som helst skje for legger vi sammen mandater kan nærmest alle partier havne på vippen. Ap 11, SV 1 og Rødt 2 blir 14, men for å få flertall trenger ordførerkandidatene 16 mandater.
Høyre 7, Frp 4, Venstre 1, KrF 1 blir 13, men med Sp på laget blir de 16. Velger Sp å snakke med Ap kan de sikkert forhandle om en varaordførerpost. Uansett, vi tror det vil ta noen dager før kabalen er løst i Østre Toten og om det er Bror Helgestad som fortsetter som ordfører på tross av at de har fått langt mindre oppslutning enn i 2019, mens Arbeiderpartiet nærmest har klart å beholde sine velgere.

Ap er åpne for nye samarbeid: – Har en historie med brudd i perioden
