(Hadeland)

Pårørendeskolen er felles for Jevnaker, Gran og Lunner kommuner, og starter på Trintom skole 13. mars. Kurset går over fem kvelder.

I forbindelse med oppstarten av kurset har Jevnaker kommune på sine nettsider snakket med en pårørende, Thorstein Hole-Pehrsson som daglig besøker sin 78 år gamle, demente mor på Jors.

Hadeland gjengir her, med tillatelse deler av intervjuet.

– Mamma og jeg er fortsatt veldig nære, men på en annerledes måte enn før, sier Thorstein Hole-Pehrsson.

– Det var mange små ting som gjorde at vi stusset litt i begynnelsen. Hun glemte ting og fikk plutselig problemer med å orientere seg. Det var en del snodige episoder, rett og slett. Da vi prøvde å snakke med mamma for å høre om hun sleit med husken, benektet hun jo det, forteller sønnen.

 

– Nå vet jeg at det er lurt å holde henne i hånda

Det er seks-sju år siden moren ble diagnostisert med demens. I fjor meldte Thorstein seg på pårørendeskolen.

– Det ga meg noen gode verktøy. Jeg fikk råd og tips som jeg ikke hadde tenkt på, og jeg ble mer bevisst på hva jeg kan gjøre så mamma får det bedre. Et eksempel er at hun kan bli urolig og stressa. Nå vet jeg at det er lurt å holde henne i hånda, bli bevisst hvilket toneleie jeg har når jeg snakker og at jeg holder øyekontakten. Da blir hun raskere rolig.

– Vi må skape de gode øyeblikkene. Det er ikke så farlig om det er glemt om tre timer, bare vi får noen gode øyeblikk her og nå, sier han.

 

Er plass til flere

– Det vi ofte opplever er at pårørende står i en situasjon som er vanskelig. Og da trenger man kunnskap, råd og tips til å kommunisere. Den veiledningen kan man få på pårørendeskolen. I tillegg til å lære mer om sykdommen, får man tips til å bedre kommunikasjonen, hvilke rettigheter man har og man lærer om sorgen. Det er en sorg når den personen en kjenner, eller elsker, blir borte for deg, sier Karianne Andersen Bjune, demenskoordinator ved Jors.

Les også:

Les også

Marit Tingelstad fikk angst for ikke å mestre at mannen ble dement

Så langt har 29 deltakere meldt seg på Pårørendeskolen på Trintom. Hadeland får opplyst at det er plass til flere, og at det bare er å møte opp på den første kurskvelden på Trintom, eller ta kontakt med demensforeningen.


Les også:

Les også

Hege (54) måtte gå en runde med seg selv da Stian (34) søkte jobb: – Jeg var full av fordommer