Mona Grønstads utstilling åpnes samtidig med Hilde Grønstad Sundes utstilling lørdag 6. november kl. 12 i Galleri EKG på Hamar. Dette er andre gang de to innlands kunstnere fra hversin kant av fylke stiller ut samtidig. Da galleriet flyttet til Hamar i 2014 var disse to kunstnere galleriets åpningsutstillere.

Mona Grønstad har gitt akvarellutstillingen tittelen "Kommer fra skogen". Grønstad fortellet at hun har tilbrakt mye tid på småbruk på Rena i Østerdalen i den rare, uvirkelige tiden vi har vært gjennom . Alene i møte med seg selv og skogen, i et område hvor hun vokste opp, men forlot for så å komme tilbake til. Hun har hatt anledning å tenke og føle, bruke naturen som en metafor for historier om lengsler, redsler, gleder og sorger, det som er forgjengelig og det som gjenoppstår.

"Skogen dekker et enormt stort område av landet vårt. Fortsatt er det steder som menneskene sjelden ferdes i urskog og urørt natur. Der bor dyr ,fugler, planter og insekter som er tilpasset sine leveområder. Vi er bare på besøk, som en god eller dårlig gjest. De fleste av oss søker skogen for å finne ro. Noen utfordrer elementene, andre går i møte med myter og mystikk. Vi aner at naturen inneholder det urgamle og ubønnhørlige", sier Grønstad

"På en av mine skogturer kom jeg over fjær og rester av en due og litt lenger bort masse fjær fra en hønsehauk! Et lite drama hadde funnet sted der i skogen. Hva hadde skjedd og hvem hadde spist hvem? Jeg tok fjærene med hjem til verkstedet mitt. Der startet jeg med å lage små nitidie studier av de. Jeg fant skjønnheten i det etterlatte og forfalne. Med tiden ble det flere fjær, blader og andre ting jeg tok med meg fra skogen.

Ettervert begynte jeg å plassere dette inn i arbeider med større formater. Nye landskap og nye sammenhenger oppsto."

Teknisk er arbeiderne hennes imponerende. Det er få som behersker akvarellteknikken slik som hun gjør og så store formater. Hun kombinerer den spontane, utfyllende teknikken med skarpt avgrensede flater. Hun arbeider med flere tranparerte, laserende lag og skarpt avgrensede flater som så stå i kontrast til de mer utfyllende områdene. Dette blir både malerisk og spennende.

Grønstad fikk tildelt den Nordiske akvarellprisen i 2009 og har blitt antatt til Statens høstutstilling flere gangen. I Galleri EKG har hun hatt flere store utstillinger siden 2007, da hun var galleriets Festspillkunstner. Utstillingen står t.o.m. 28. november.