Gå til sidens hovedinnhold

Møllerløkken om domstolsreformen: – Vil gi raskere saksbehandling

Frp sikrer flertall for den omstridte domstolsreformen. Det er Oddvar Møllerløkken glad for.

– Dette vil føre til raskere saksbehandling, sier leder i Innlandet Høyre, Oddvar Møllerløkken, til OA.

Domstolsreformen har blitt kalt en sentraliseringsreform, noe både Høyre og Frp har avvist.

Reformen vil redusere 60 tingretter og 69 rettssteder til 23 tingretter, men beholde samme antall rettssteder. Antall jordskifteretter skal reduseres fra 34 til 19. Ingen arbeidsplasser skal etter planen legges ned.

– Blir sterkere

– Resultatet er at ingen lokale domstoler legges ned, bemanningen landet rundt består, spesialiseringen og fagmiljøene i distriktene blir sterkere, og rettssikkerheten til alle overalt blir bedre. Senterpartiet kaller dette for «sniknedleggelse» og «rasering av domstolene». Jeg mener det blir for dumt, og det tror jeg folk flest også ser, sier justispolitisk talsmann for Frp, Per-Willy Amundsen til NTB.

Budsjettavtalen som Frp har inngått med regjeringspartiene innebærer også at domstolene får mer penger til flere dommere og lyd- og bildeopptak av rettssaker.

Møllerløkken mener det er flere fordeler med reformen.

– Dette betyr at det for første gang blir mulig å overføre saker fra Gjøvik tingrett til Valdres tingrett slik at folk får raskere saksbehandling. Samtidig får fagmiljøet i Valdres mer å gjøre. Domstolsreformen er et stort distriktspolitisk løft, sier Møllerløkken.

Støttes

Sorenskriver Ingjerd Thune har tidligere uttalt til OA at hun har tro på reformen.

– Det sies at på 1500-tallet tok det tre uker å reise mellom Fagernes og Gjøvik. Slik er det ikke lenger i dag. Men i et system fortsatt basert på 1500-tallet kan vi i dag ikke sende saker mellom domstolene, selv om hver dommer i Gjøvik tingrett har 13 saker de kommende to månedene, mens hver dommer på Fagernes i samme periode har 4,5 saker. Det sier seg selv at dette er dårlig ressursutnyttelse, sa Thune.

Ingulf Nordahl ved Valdres tingrett påpeker til Avisa Valdres at kompetansearbeidsplasser er viktig å beholde i distriktet slik regjeringen legger opp til.

– Det må kunne legges til grunn at de fast ansatte ved tingretten ofte vil bosette seg der de jobber, og dermed utgjøre viktige kompetansearbeidsplasser for Valdresregionen. I vårt tilfelle vil det være tale om tre faste stillinger, idet stillingen som konstituert sorenskriver vil måtte gjøres om til en fast dommerstilling i en eventuelt ny domstolstruktur. I tillegg har vi en fjerde stilling som dommerfullmektig, og som er en midlertidig stilling. Forhåpentligvis mente ikke sorenskriver Thune i den nevnte OA–podden at det at det er så få kompetansearbeidsplasser ved Valdres tingrett, at det ikke er så viktig om de blir opprettholdt. At det er få kompetansearbeidsplasser, bør nettopp gjøre det desto viktigere å sørge for at de forblir i distriktet, sier Nordahl til Avisa Valdres.

Les også

Hver tingrettsdommer i Gjøvik har 13 saker de neste to månedene. I Valdres er antallet 4,5: – Dårlig ressursutnyttelse

Kommentarer til denne saken