Gå til sidens hovedinnhold

«Møkkabyen» Gjøvik?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg løper og sykler rundt i Gjøvik og nærområde ellers både vinter, vår, sommer og høst. Det gir meg et godt bilde av snøbrøyting om vinteren, og når snøen endelig smelter og våren melder sin ankomst viser det hva Gjøvik kommune gjør for sine innbyggere for å skape en ren, pen og trivelig by. Snøbrøyting har jeg ikke greie på, ei heller hvilke avtaler og retningslinjer som gjelder for brøyting. Det jeg kan si, er at det er noen merkelige regler. Med andre ord, snøbrøytingen i Gjøviks gater om vinteren er begredelig. Det kan virke som det er feil bruk av maskiner og utstyr, da noen gater brøytes smalt mens andre brøytes skakke slik at du bør passe deg for å ikke skli ut i veibanen.

Nok om det, det jeg gjerne vil si noe om er våren og hvor ille det er i Gjøviks gater, fortau og ikke minst vår «vakre» Mjøspromenade.
La oss se på fortau og sykkeltraseer. Her vasser ungene i grus og støv på vei til skolen. Snøen som de ikke klarte å få nok unna i løpet av vinteren smelter slik at det blir en herlig suppe av grus, støv og møkk. Er det ingen i den politiske ledelse eller administrasjon i Gjøvik kommune som har barn? Syntes dere det er OK at barna skal dra inn alt dette støvet og spyles når de kommer hjem?

Håper de som sykler har god kontroll, Det er jo skikkelig farlig med all denne løse grusen i sykkeltraseene, og vær forsiktig med hullene. Ta en tur i Hans Mustads gate, som vi bare brukte tre år på å utbedre til cirka 80 millioner. Ble det ikke penger igjen til vedlikehold?
Vel, Mjøspromenaden har ikke asfalt så der er det vel bedre å ta en spasertur. Men vent litt, husk å ta på gummistøvler. Hvis du ikke vil bli våt på beina så er det eneste skotøy som fungerer. Sa du snøsmelting? For noe tull, den som har konstruert Mjøspromenaden kan ikke hatt mye kunnskap om avrenning fra snøsmelting eller regn. Fint for anda som ikke bare er ved brua ved Mc’ern, men som slår seg til i vanndammer andre steder etter Mjøspromenaden. Fint skulle det bli da det ble ryddet lauvskog, men glemte dere at det er noe som heter rive? Det ligger jo kvister og rask etter store deler av Mjøspromenaden.

Kan jo være hyggelig å ta Mjøspromenaden forbi vakre Skibladner huset nordover forbi CC. NB! Husk gummistøvler og ta gjerne med hekksaks. Det gror igjen, så etter en regnværsdag bør du ha på deg regnjakke så du ikke blir gjennomvåt da du skal snike deg forbi bjørkene som eser ut nedenfor CC. Kommer du deg igjennom undergangen nord for CC og ønsker å ta turen videre mot Engelandsodden, så vær forsiktig rett etter undergangen. Bare jord, leire og møkk. Ja, ja det har jo vært gravearbeider der i to år så det blir nok bra.

Gangveier er grus og støv. Mjøspromenaden er våt. Skal vi ta noen runder på Gjøvik Stadion da ? Løpedekke og greier. Kjempefin ny tribune har det blitt. Det er bra! Tja, det var ikke lett å løpe der heller. En eller annen luring har fylt løpe banene med snø! Ja, det er rett og slett fylt med snø og plastkuler fra kunstdekket. Er det mulig!? Jeg gir opp Gjøvik Stadion til kanskje 17. mai når all snø er smeltet og plastkulene er sopt opp.

Industribyen Gjøvik sier vi. Det har jeg tenkt mye på. Når jeg sier industriby dukker det opp bilder i hodet mitt fra virkelig gamle dager der industribyer var fulle av forurensning, skorsteinspiper, sot og møkk alle steder. Gjøvik har blitt akkurat det, en møkkaby!

Er dette bare grums fra en eldre herremann i tights? Noen mener sikkert det, og det er helt ok. Jeg tåler det fint. Jeg klarer meg, mine barn er voksne så jeg trenger egentlig ikke å bry meg. Men, jeg er ikke stolt av byen lenger.

Kjære Gjøvik kommune, kan dere ta vare på byen og gjøre det lille som skal til for å skape den rene, pene vakre byen ved Mjøsa? Gjør meg (oss) stolte igjen!

Kommentarer til denne saken