Det er vinimportør Birkedal Hartmann Norway AS som lanserer de to vinene, som nok vil skille seg ut visuelt i hyllene på Vinmonopolet. «Mjøsa - Noe Hvitt» har en etikett som viser Peder Balke-senteret på Kapp, så her blir jo spørsmålet om vinen bidrar til et utvidet kulturbegrep på våre kanter?

Fra importøren heter det at Mjøsa-vinene er av utsøkt fransk og spansk kvalitet. Birkedal Hartmann Norway benytter den faglige ekspertisen til Kulinarisk Akademi i Oslo for nøytral testing av viner. Hensikten er utelukkende å tilby norske konsumenter viner av høy kvalitet og bare de vinene som passerer dette nåløyet, vurderes som gode nok for eventuelt å slippe inn på det norske markedet.

 

Blindtestet i Gjøvik

Vinene ble gjennom blindtesting valgt ut av et smakspanel samlet på Gjøvik i februar 2018. Alle vinprøvene holdt høy kvalitet og var på forhånd kvalitetssikret av Kulinarisk Akademi i Oslo. En gruppe vininteresserte opplendingene og hedmarkingene smakte seg fram til det som nå har blitt Mjøsas egen hvitvin og rødvin. Testpanelet var meget samstemt.

Rødvinen fikk 87 prosent av poengene og hvitvinen fikk 86 prosent.

 

Slik er de to vinene

Dette er de to Mjøsa-vinene:

Rødvin: Mjøsa ”Noe Rød” består av Tempranillo (Tinto del Pais) & Petit Verdot

Hvitvin: Mjøsa ”Noe Hvit” består av Colombard, Sauvignon Blanc, Gros Manseng, Ugni Blanc, Chardonnay