«To skjebner, ett liv. Sammen kom dere inn i livet vårt. Sammen har dere nå forlatt oss. En bunnløs sorg og et enormt savn. En siste klem fra mamma og pappa.»

Blomsterbåndet på den doble kisten i Askim kirke forklarte alvoret. Mille Andrea (16) og Mina Alexandra Hjalmarsen (16) ble funnet døde i en enebolig natt til 8. januar. De hadde rømt fra institusjon, og døde trolig etter overdose. De hadde vært savnet i et døgn da de ble funnet.

Onsdag formiddag ble de to jentene bisatt i en kirke med 400 svartkledde personer til stede. Jentene hadde stor omgangskrets, kjente mange folk og har knyttet mange vennskapsbånd gjennom sosiale medier. TikTok-videoen deres ble sett av tusenvis.

– Familien har besluttet at bisettelsen skal være åpen, uttalte bistandsadvokat Inger Marie Støen i en uttalelse til pressen i forkant av onsdagens bisettelse.

Mina og Mille (16) bodde i Vestoppland: Institusjonen kan bli gransket

– Glede av hverandre

Stillheten senket seg i kirken mens presten fortalte om Mina og Mille: To søstre som hadde utrolig stor glede av hverandre. To søstre som var sammen om alt.

Presten snakket om all omsorgen de viste for alle rundt seg og om de mange interessene deres og alt de opplevde i livet. Og om kampen de kjempet sammen, og om natten i Spydeberg da de døde sammen.

Mor og far gikk deretter frem til kisten og la på to røde roser hver – et for hvert av barna de mistet.

Så sang Trygve Skaug «In The Stars» av Benson Boone. Sangen starter med strofen «Sunday mornings were your favorite».

Det var gripende. Også da den nærmeste familien fikk lest opp sine personlige hilsener til jentene. Minnene med Mina og Mille er mange.

Trygve Skaug sang deretter en tolkning av Tix sin «Engel, ikke dra», før det var opplesning av hilsenene på de mange kransene og bukettene som fylte kirkegulvet: «Vi sørger over deres bortgang,» skrev Indre Østfold kommune i en siste hilsen til jentene. «Takk for alle gode minner fra oss i Fossumkollektivet,» sto det på kransen.

Også Korsgård skole, Finnskogen Montessoriskole og Myrulla barnehage takket for alle de gode minnene på hver sin blomsterkrans.

Presten talte om kjærlighet. Før kisten med jentene ble båret ut av kirken til orgelversjonen av «How Do I Say Goodbye».

Startet tilsyn

De to jentene har lang historikk i barnevernet. De har vært under omsorg ved flere forskjellige institusjoner, blant annet i Vestoppland. OA har tidligere fortalt at jentene har bodd ved Olivia Solhaugen.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har åpnet tilsyn etter at de to jentene døde. Statsforvalteren i Innlandet vil bistå i tilsynet.

Avdelingsdirektør Ida Kjerschow Harstad for barnevern og familie hos Statsforvalteren i Innlandet har vært sparsommelig med informasjon og uttalelser i saken, men sa følgende til OA fredag:

– Alle statsforvalterne er gitt i oppdrag av Statens helsetilsyn å samarbeide regionvis om tilsyn med Bufetat. Derfor har vi et etablert og systematisk samarbeid med Statsforvalteren i Oslo og Viken om alle tilsyn med Bufetat region øst, som gir bistand til kommuner både i Innlandet og Viken. Det gjelder også tilsynet med Bufetats bistandsplikt i denne saken.

Vokste opp i Kongsvinger

Jentene er oppvokst i Kongsvinger. Tvillingene vokste opp i Kongsvinger i barneårene. De gikk på Finnskogen montessoriskole, frem til fjerde klasse. Rektor ved skolen har uttalt til Glåmdalen at de har mistet to tidligere elever, som de var veldig glad i.

I barndommen likte jentene å leke med dukker. De fikk raskt interessen for hest og ridning, har foreldrene uttalt til TV 2. Jentene elsket dyr, og elsket å besøke farmor og farfar, hvor de kunne passe hunden.

På jentenes minneside på nett strømmer det over med hjerter og hilsener til de to jentene. Besteforeldrene har lagt inn en siste hilsen.

«Savnet og tomrommet er enormt. Vanskelig å tenke at vi ikke skal se eller høre dere igjen. Bestemor og Bessa».

Også farmoren og farfaren har skrevet en hilsen.

«Jentene våre. Så glad i dere, savnet er stort. Vil alltid finnes i våre hjerter».