Gå til sidens hovedinnhold

Mikroplast og kunstgressbaner

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det virker som at MDG ved Bjarne Gjørvad (OA 21.2) fortsatt er litt sår over svaret jeg ga på deres interpellasjon i kommunestyret i 2017 om problemet med forurensingen fra kunstgressbanene. MDG ville at kommunen skulle lage regler for å hindre avrenningen av granulat. Mitt svar var at det var unødvendig, i positiv betydning, ettersom Miljødirektoratet holdt på med nettopp det. Direktoratet har senere kommet ut med sine anbefalinger til kommunene. Disse følges opp i Gjøvik kommune, de ansvarlige i administrasjonen er like opptatt av dette som oss andre. Så hva gjøres?

På Gjøvik stadion er det først og fremst hovedbanen med vinterbrøyting som er utfordringen. Rundt hovedbanen har det hvert år blitt samlet opp granulat og kjørt til godkjent deponi. Tiltak den senere tid:

  • Lagt ut duk der snøen blir frest opp for å unngå granulat på avveie.
  • Innkjøpt trommel til traktor for rensing og gjenbruk av gummigranulat.
  • Rister/siler i sluk for å unngå at granulat havner i avløpssystemet.
  • Dialog med brukerorganisasjonene er innledet for å systematisere børsting av klær og sko på anvist plass før spillerne forlater banen.
  • Anskaffet en «granulatsuger» som samler opp gummigranulat utenfor banen på en effektiv måte.
  • Montert en større børste der spillerne forlater hovedbanen for oppsamling av granulat fra fottøy.

Disse tiltakene må også rulleres inn ved de andre kunstgressbanene. Når det gjelder ny bane på Redalen, så vet vi fra søknaden vi har behandlet politisk at de vil velge et miljøvennlig erstatningsprodukt som innfyll.

Granulat (oppmalte bildekk) er en stor kilde til mikroplast i naturen. NIVA sine målinger i Mjøsa viser at det er høy konsentrasjon av mikroplast ved Mjøsbrua, kilden er nettopp bildekkene. Inntil et helt nødvendig forbud mot granulat i kunstgressbanene kommer, vil disse svarte kulene være en utfordring. Min erfaring for øvrig er at alle partier er bekymret for denne forurensingen og utålmodige i forhold til tiltak. Dersom MDG i Gjøvik har konkrete forslag som vil redusere avrenningen fra kunstgressbanene i kommunen, så er jeg sikker på at vi i fellesskap skal få realisert de.

Kommentarer til denne saken