I 2019 kom en ny migrenemedisin, såkalte CGRP-hemmere.

I motsetning til mange andre medisiner var denne veldig effektiv, og begeistringen var derfor stor da den ble tilgjengelig på blå resept.

Stopp i tre måneder

Men nå strammer helsemyndighetene inn på bruken av medisinen, og vil at pasientene skal ta en behandlingsstopp på tre måneder etter 18 måneder med medisinering, skriver VG.

– Vi må sikre at medisineringen har tilstrekkelig med nytte, sier overlege Ingrid Aas ved Statens legemiddelverk til avisen.

Leder av Norsk Nevrologisk Forening, Jana Midelfart-Hoff, reagerer sterkt på at pasientene må ta en pause.

– Norske nevrologer er sterkt bekymret over innstrammingene i regelverket og mener at dette vil gå utover pasientene, ofte mennesker som har slitt i årevis før de fikk noe som hjalp, sier Midelfart-Hoff.

Isolere seg

Skal man betale for medisinen selv koster den 5000–6000 kroner for en sprøytedose i måneden. Hva helsemyndighetene betaler per dose er unntatt offentligheten.

Flere politikere er opprørte over innstrammingene. Rødt, SV og Frp sendte spørsmål om saken til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), og var ikke fornøyd med svaret. Nå har SV fremmet et forslag i Stortinget hvor de krever at innstrammingen blir opphevet.

– Vi frykter at personer med kraftig migrene kommer til å måtte isolere seg på mørke rom i et smertehelvete, sier Bård Hoksrud (Frp), som vil støtte forslaget.