Den 26. og 27. august arrangeres Midtåsen Bluegrassfestival på Reinsvoll for andre gang. Rammen er den vakre bygda Midtåsen ved Reinsvoll. I år stiller et knippe kjente lokale artister sammen med håndplukkede, utenbygds amerikana og bluegrass-band.

I tråd med gamle tradisjoner arrangeres festivalen på en lørdag og søndag, dog etter kirketid.

Festivalen åpnes av Even Martinsen. Artisten er fra barnsben av flasket opp på god musikk, og blant inspirasjonskildene finner vi Townes Van Zandt, John Prine og Neil Young. Martinsen skriver låter på godt og vondt, og med et musikalsk uttrykk godt plantet i det moderne amerikanalandskapet.

Brokeland Bullet er et seksmanns bluegrassband festivalen har jaktet på. Bandet henter inspirasjon fra beslektede sjangre som old-time og country, og kan skilte med en gjev andreplass fra konkurranse under European World of Bluegrass festival.

Songs From The Sea er i vinden som aldri før. Lørdag kommer de til Midtåsen. Vokale harmonier står i sentrum hos trioen, noe som jo også kjennetegnet bluegrass som stilart.

Stine Mari Fuglerud Lunden stiller på festivalen med sin one million dollar stemmeprakt. Hun har sansen for gammel country, bluegrass og musikken til de som har laget country-historie. Dette formidles på moderne vis med et blaff eller to av nostalgi.

Kent Erik Thorvaldsen har slått seg fram som en av landets fremste oldtime bluesartister. Reinsvollingen står på små og store scener i inn- og utland. Søndag kan du høre Thorvaldsen på det nedlagte bedehuset, nå flott oppusset velhus, i Midtåsen.

Oslobaserte Bretton Woods sjarmerte publikum i senk under fjorårets festival, og ingen Midtåsen Bluegrassfestival uten dette bandet.

Med cowboy-driv, tette vokalharmoniene og spissfindige tekster fremkaller Bretton Woods dans, latter og engasjerte diskusjoner i mangt et publikum. Bandet spiller developing country - vindskeive countrysanger om kjærlighet og døden, paret med samfunnsengasjerte tekster.

Benedikte Narum-Jenssen, Tonny Kluften og Lars Endrerud har for anledningen satt sammen et flunkende nytt band. Trioen vil ta for seg amerikana- og bluegrasslåtene de er aller mest glad i. Alle tre lover de å synge.

Hemmbøttin Bluegrass gjester festivalen på nytt i år, og bidrar inn med jordnær og velklingende på odals-dialekt. Bandet kommer både med egne låter og coverlåter oversatt til odøling.

Andreas Barsnes-Onarheim fra Strengeplukk gjester endelig årets festival, og da med solokonsert. Barsnes-Onarheim har funnet kjærligheten helt på toppen av Midtåsen, hvor Stina Kjelstad er vokst opp. Sammen spiller de også med Jonas Fjeld.

Ingunn Molstad stiller som frivillig andre år på rad, i hovedsak søndag. Lørdag kan hun forventes å synge under årets bluegrass-jam. Molstad sang bluegrass på en måte som gjorde at taket nesten løftet seg på det gamle bedehuset i 2022. Det samme gjorde for øvrig Benedikte Narum, som i år står på plakaten med hele to band.

I år som i fjor har Kulturgarasen ansvar for mat og bar, og her blir ingenting overlatt til tilfeldighetene. Menyen har hentet inspirasjon fra Kentucky og omegn.

Lydguru Håkon Hermandsen fra Harestua, kjørte lyd i 2022. Han har også jobben under årets festival. Alt ligger godt til rette for at Midtåsen skal etablerer seg som

Totens svar på Appalachene i USA. Det vil si stedet musikken har sin opprinnelse fra.