Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologisk institutt mener vi får mer ekstremvær

Artikkelen er over 1 år gammel

Økte temperaturer og episoder med kraftig styrtregn kan ventes i framtida, ifølge Meteorologisk institutt. Det gjelder året gjennom, men spesielt om sommeren.

– Vi må forberede oss på flere episoder med kraftig styrtregn i framtida, og på at nedbørintensiteten i slike episoder vil øke. Om sommeren kan det bli større svingninger mellom tørre og varme perioder, og kaldere vær og perioder med styrtregn, skriver Meteorologisk institutt på sine hjemmesider.

Styrtregn defineres som kraftig regn med varighet på tre timer eller kortere. Det er den kortvarige og mest intense nedbøren som vil øke mest, ifølge instituttet.

Slike svingninger og raske væromslag kan potensielt gjøre mye skade med mer overvann i tettbygde strøk, og fare for flere jordskred. De viser til tirsdagens mange jordras i Jølster kommune som eksempel på hva vi kan vente oss i fremtiden. I løpet av kort tid førte kraftige regnbyger til stengte veier, kutt i strømnettet og isolerte folk som måtte evakueres i båter.

Meteorologisk institutt er en del av Norsk Klimaservicesenter som har laget flere rapporter om forventet framtidig utvikling av ekstremvær, temperatur og nedbør. De regner med at vi kan forvente en økning i kraftig styrtregn på cirka 40 prosent fram mot slutten av dette århundret.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken