Meteorologisk institutt: – Det blir ikke så aller verst de nærmeste dagene, men pinsehelgen vil vi virkelig få bra med varme

Har du fri i pinsehelgen? Da kan du glede deg til noen skikkelig sommervarme dager.

DEL

Våren har mildt sagt vært av det variable slaget værmessig. Etter ei regntung helg tittet sola fram igjen mandag, og med sola kom også varmen.

Mandag var det tett opp mot 20 varmegrader i Gjøvik-regionen. Meteorologisk institutt har godværsnyheter å komme med.

– Det blir noen dager med litt skyer, men i helgen vil vi virkelig få bra med varme, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Solbriller og solkrem

Det passer bra å runde av den siste vårmåneden med skikkelig sommervær.

– Det er bare å finne fram solbriller og solkrem og gjøre seg klar til helga. Nyt det så lenge det varer, oppfordrer Granrød.

Han varsler temperaturer over 20 grader og skyfri himmel. Særlig lørdag og søndag ser ut til å bade i sol.

Litt ut i den første uka i juni ser det litt mer faretruende ut for sommeridyllen.

– Langtidsvarselet er veldig usikkert foreløpig, men det kan se ut til at det blir mer usikkert vær i uka etter pinsen, sier Granrød.

Det betyr at noe regnvær truer i horisonten, men den kommende uka skal være forholdsvis tørr og solrik.

Økt snøsmelting

Snømengdene i fjellet kan imidlertid leve farlig med høyere temperaturer. På landsbasis er 2020 blant de mest snørike årene på 60 år og det ventes skadeflom flere steder. Med høyere temperaturer kan snøsmeltingen skyte fart.

Allerede går Etna over sine bredder i Land. Det er mye som tyder på at flomsituasjonen kan bli mer alvorlig i dagene som kommer.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for jordskred for et stort område i Sør-Norge, deriblant OAs område.

– Forholdsvis høye temperaturer medfører stor snøsmelting, i fjellet opp mot 20–30 mm/dag. Vannmetningsgraden i bakken vil øke i takt med snøsmeltingen, melder Meteorologisk institutt.

Jordskredfaren er satt til gult nivå og faren ansees dermed av NVE for å være moderat.

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Det er også fare for sørpeskred. Faren for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 cm snø, der snøen er vannmettet, opplyser Meteorologisk institutt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken