Metallco har fått ulykkesrapporten

Metallco på Eina etter eksplosjonen. Arkivbilde.

Metallco på Eina etter eksplosjonen. Arkivbilde.

Artikkelen er over 1 år gammel

Granskningsgruppa opprettholder teorien om vann på flytende aluminium som mest sannsynlige årsak.

DEL

Etter eksplosjonen på fabrikken på Eina i fjor høst, nedsatte Metallco Aluminium AS en granskningskommisjon med fire eksterne og fem interne medlemmer. De eksterne kommer fra Norsk Hydro Sunndalsøra, Benteler Automotive Raufoss AS og Christian Michelsen Research GexCon AS.

Kommisjonen har nå avsluttet sitt arbeid og presentert sin rapport for selskapet og konsernets ledelse. Rapporten er også oversendt til Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

To menn døde

To ansatte omkom da en smelteovn eksploderte på fabrikken tidlig på morgenen 17. november. En annen fikk alvorlige brannskader, og en fikk lettere fysiske skader.

Det skjedde like før nattskiftet skulle avsluttes og mange flere ansatte var på vei til dagskift.

Produksjonshallen ble totalt ødelagt. Tilstøtende haller ble også skadet. Kontor og andre etasje på verksted ble totalskadd av påfølgende brann.

«Eksplosjonen oppsto inne i ovnen under smelting av skrap. Granskningsgruppen har ikke funnet noen entydig årsak til hendelsen, men den mest sannsynlige årsaken er at innesluttet vann har kommet ned i flytende aluminium», oppsummeres det i ulykkerapporten.

Rask trykkøkning

«Den høye temperaturen i det flytende metallet resulterte i en momentan faseovergang fra vann til damp. Dette medførte en rask trykkøkning som førte til at ovnen og produksjonshallene ble ødelagt», forklarer granskningsgruppa videre.

Før bedriften gjenopptar produksjonen, vil de gjennomføre tiltak for å hindre liknende hendelser. Nærmere bestemt fragmentere og forvarme risikofylt skrap før det mates inn i ovnen. I tillegg vil bedriftens administrative styringssystemer bli oppgradert, framgår det av ulykkesrapporten.

Metallco vil gå nærmere inn på rapporten og detaljer om hendelsesforløpet på en pressekonferanse fredag.

Artikkeltags