Metallco-ledelsen: – Alt er blåst bort

UTRADERT: Som bildet viser, er det store ødeleggelser etter eksplosjonen på Eina.

UTRADERT: Som bildet viser, er det store ødeleggelser etter eksplosjonen på Eina. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

EINA: Ledelsen i Metallco beskriver enorme skader etter tragedien fredag.

DEL

De største ødeleggelsene er menneskelige: To kolleger mistet livet.

Sverre Aandahl (50) og Amrit Adhikari (30) døde i eksplosjonen/brannen ved Metallco Aluminium på Eina.

Vil ikke spekulere

– Sikkerhet har alltid hatt fokus, sier daglig leder Terje Loftshus til Oppland Arbeiderblad.

Han legger til at en av de omkomne var verneombud på bedriften.

– Vi vil ikke spekulere på årsaken til den enorme eksplosjonen. Vi vil la Kripos få undersøke og komme med sin konklusjon før vi tar stilling til årsak. Vi har jo ikke adgang til ulykkesstedet, sier Loftshus.

Trolig i en av smelteovnene

Metallco-konsernet sendte ut en pressemelding om ulykken lørdag:

– Etter en voldsom eksplosjon som trolig var i en av smelteovnene cirka klokken 06:00 fredag den 17. november 2017 er to personer funnet omkommet. De to er foreløpig ikke identifisert, men vi tror helt sikkert det er to ansatte menn på henholdsvis 50 og 30 år.

Det var fem ansatte på jobb da brannen startet. To ansatte ble sendt på sykehus.

– For den ene er tilstanden stabil, men alvorlig, den andre er lettere skadet. De blir godt ivaretatt. Vårt hovedfokus nå er å bistå pårørende og ansatte. Hele «Metallco-familien» er i dyp sorg, skriver konsernsjef Laurie Feinberg i Metallco AS.

Enorme skader

Det er enorme skader som beskrives.

– Det er store ødeleggelser. Eksplosjonen har vært svært kraftig og hele bygningsmassen er nærmest blåst bort. Tak og vegger er blitt pulverisert og det er bare et skjelett som står igjen. Verksted og administrasjonsbygg er brent helt ned og et nesten ferdig nybygg i bakkant har fått store skader, beskrives det i pressemeldingen fra konsernet.

Leter etter årsaken

Politiet vil starte sitt arbeid over helgen. Nå er det årsaken til tragedien som skal finnes.

– For oss er det særdeles viktig at vi finner ut hva som skjedde og vi ønsker å bistå myndighetene så godt vi kan. Vi har også mottatt tilbud om bistand fra Hydro Aluminium som vi setter stor pris på. Foreløpig er det umulig å si hva som har skjedd. Ingen skal komme til skade på jobb, og ulykker av denne skala skal aldri forekomme. Vi vil derfor gjøre alt vi kan for å finne ut hva som forårsaket eksplosjonen og brannen. Vi er fast bestemt på å bygge bedriften opp igjen, men det vil ta lang tid før vi kan produsere normalt. I den grad vi klarer, er det et mål å sysselsette flest mulig av de ansatte med opprydding, nyanskaffelser, nybygg og andre jobber i Metallco-konsernet.

– Uvurderlig hjelp

Konsernet retter stor takk til både kommune og nødetater.

– Etter ulykken ble pårørende, ansatte, ledelse og eiere samlet på Eina grendehus der kommunen stilte opp med et kriseteam som består av lege og personell med kompetanse på psykiatri og krisehjelp. Brannsjef, politileder og ordfører kom også og vi er svært takknemlige for den uvurderlige hjelpen vi har mottatt, understreker konsernsjefen.

– En ulykke som dette rammer hele Metallco-familien og vi samler nå alle krefter for å håndtere dette på best tenkelig måte. Vi står sammen om dette og våre tanker går først og fremst til de rammede, deres pårørende og alle våre ansatte som har mistet gode venner.

Metallco Aluminium

Metallco Aluminium sysselsetter 24 personer og benytter sekundær aluminium (skrap) til å lage støpelegeringer.

De største kundene benytter Metallcos produkter til å lage bildeler.

Selskapet er eid av Metallco-konsernet som er Norges ledende på gjenvinning av jern, metaller og biler.

Kilde: Metallco

Artikkeltags