(Hadeland)

Lunner: – Vi fikk beskjed fra Folkehelseinstituttet tirsdag kveld om at det dreier seg om parvovirus, som ligner veldig på meslinger, sier kommuneoverlege Jon Arne Ødegaard.

Man kan bli dårlig og få høy feber og utslett av parvoviruset også, men bivirkningene er på langt nær like alvorlige som de kan være ved meslinger.

– Dermed kan vi foreløpig nedtone alvorlighetsgraden av dette virusutbruddet. Vi er lettet over beskjeden og glad på vegne av familien til den seks år gamle jenta som ble smittet, men nå er helt frisk igjen, sier han.

– Uansett var det riktig at vi gikk ut som vi gjorde for to uker siden, for å være på den sikre siden og forebygge eventuelle alvorlige konsekvenser. Det har vi fått tilbakemeldinger om fra både fylkeslegen og Folkehelseinstituttet også, sier Ødegaard.

De aller fleste er vaksinert

Om lag ti personer har de to siste ukene fulgt oppfordringen om å vaksinere seg mot meslinger, i tillegg til de som følger det ordinære barnevaksinasjonsprogrammet.

– Vi opprettholder oppfordringen om at de som er mellom 48 og 57 år og ikke har vaksinert seg, gjør det. Også er det viktig at alle følger vaksinasjonsopplegget fra 15 måneders alder, sier kommuneoverlegen.

Han legger til at Lunner kommune har høy vaksinasjonsdekning mot meslinger.

– På landsbasis er 96 prosent av befolkningen vaksinert, i Oppland 97 prosent og i Lunner 98 prosent. Ønsket fra myndighetene er 95 prosent eller mer, forteller Ødegaard.