Gå til sidens hovedinnhold

Mer penger til Innlandet med Arbeiderpartiet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det betyr noe for Innlandet hvem som styrer Norge. Hadde Arbeiderpartiet styrt, ville kommunene i Innlandet sammen med fylkeskommunen hatt over 200 millioner kroner mer neste år enn det de får med Høyre-regjeringen. Vi kunne ansatt flere lærere i skolen, helsearbeidere hadde hatt mer tid med våre eldre og flere kunne fått en fast jobb å gå til.

Om hjemmesykepleien kan være fem eller ti minutter hos våre besteforeldre – det har noe å si. Om vi kan ansette folk i faste fast, hele stillinger og gi dem trygghet for bedre lønn, pensjon og muligheter for boliglån – det har noe å si. Om vi kan jobbe med bedrifter og næringsliv for å skape vekstmuligheter og arbeidsplasser eller om vi ikke kan det – det har noe å si.

Dessverre er det ikke vi fylkes- og lokalpolitikere som først og fremst bestemmer hvordan kommuneøkonomien ser ut. Vi er avhengige av nasjonale politikere som prioriterer god kommuneøkonomi. Vi har en regjering som prioriterer annerledes. Kommuneøkonomien i Innlandet er veldig stram, og mange må kutte. Innlandet fylkeskommune har fått beskjed om at vi får ca 110 millioner mindre å drifte skoler, veier, tannhelse, kollektivtrafikk og andre fylkeskommunale oppgaver for neste år enn vi har hatt i 2020.

Det som har noe å si er ikke hvor mye penger vi får i absolutte kroner. Det har noe å si er hvor mye vi får sammenlignet med behovene vi har for pleie, helse, barnehage, skoler, omsorg og samferdsel i Innlandet. Slik det ser ut nå, får vi ikke nok. Kommunene må kutte. Og fylket må kutte mye.

Hadde Arbeiderpartiet styrt, hadde ikke alt blitt fryd og gammen med det første. Vi har nettopp gått gjennom et krevende korona-år. Men det hadde hjulpet oss i Innlandet betydelig.

I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett Innlandets kommuner og fylkeskommunen 206 millioner kroner mer å levere tjenester til innbyggerne for. Det betyr mye. Ap vil gi 13 millioner mer i frie inntekter til kommunekassa i Gjøvik. 12,4 millioner mer til Toten-kommunene. Nesten 6 millioner mer til Land-kommunene. Og nesten 10 millioner mer til kommunene i Valdres. Alle kommuner i tidligere Oppland fylke får mer penger med Arbeiderpartiets politikk. Alle. Og 35 millioner mer til Innlandet fylke.

Vi kunne ansatt flere varme hender og kloke hoder i eldreomsorgen. Og flere kunne fått gode, faste jobber, og dermed mer frihet i sine liv. Det betyr noe for friheten til vanlige folk i deres hverdag.

Det betyr noe for oss i Innlandet hvem som styrer Norge.

Bjørn Jarle Røberg-Larsen, fylkestingsrepresentant, Innlandet Arbeiderparti

Kommentarer til denne saken