Valgbarometer: Det er duket for skifte i Nordre Land

Spennende innspurt: For første gang siden andre verdenskrig kan AP miste ordføreren i Nordre Land. Ola Tore Dokken seiler opp som en klar kandidat mot sittende ordfører Liv Solveig Alfstad. Bildet er fra sist torsdags debatt i næringshagen.Foto: Ingvar Skattebu

Spennende innspurt: For første gang siden andre verdenskrig kan AP miste ordføreren i Nordre Land. Ola Tore Dokken seiler opp som en klar kandidat mot sittende ordfører Liv Solveig Alfstad. Bildet er fra sist torsdags debatt i næringshagen.Foto: Ingvar Skattebu

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Hvis OAs valgbarometer fra 19.–20 august slår til, er det duket for ordførerskifte i Nordre Land.

InFacts undersøkelse, basert på 308 intervjuer, viser en tilbakegang for Arbeiderpartiet på 17,8 prosent i forhold til kommunevalget i 2011. Det betyr i så fall at Ap mister sitt rene flertall.

I dag har partiet 14 av 27 mandat. Skulle denne målingen slå til, blir de sittende igjen med ni. SV ligger an til å beholde sin ene representant.

– Skuffende

– Dette er selvsagt et skuffende resultat for oss, sier sittende ordfører og Aps ordførerkandidat i Nordre Land, Liv Solveig Alfstad.

– Hvor tror du årsaken til nedgangen ligger?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Det kan være mange årsaker til dette. Vi har fortsatt tid fram til valget til å påvirke resultatet, sier Alfstad.

Hun tok over som ordfører i 2004, og er innstilt på å ta en fjerde periode.

– Hvordan skal dere snu denne trenden?

– Vi skal ut på stand, ut og møte folk. Vi mener selvfølgelig at Arbeiderpartiet har mye godt å tilføre lokalsamfunnet vårt. Spørsmålet om eiendomsskatt har vært et stort tema, og opposisjonen har sagt at de vil fjerne denne. Men hvordan dette skal gjøres, har de ikke villet svare på. Så dette kommer vi til å fortsette å legge vekt på fram mot valget, sier Alfstad.

Dobling for Sp

Samarbeidsprosjektet med Høyre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Bygdelista kommer ifølge undersøkelsen ut med 17 mandater til sammen. Senterpartiet er undersøkelsens store vinner med en framgang fra dagens fire til ti mandat.

– Dramatiske tall

Samarbeidsprosjektets ordførerkandidat, Ola Tore Dokken (Sp), er overrasket over den sterke oppslutningen om Senterpartiet, og nøler ikke med å karakterisere endringen som dramatisk.

– Jeg tror det er et uttrykk for at mange innbyggere ønsker en forandring, noe vi merker godt når vi er ute på stand. Arbeiderpartiet har hatt makten i kommunen sammenhengende siden andre verdenskrig, sier Dokken.

Han tar ingen seier på forskudd, og regner med at Arbeiderpartiet kommer til å mobilisere sterkt mot slutten av valgkampen.

– Jeg tror mange ser at vi trenger å bli mer offensive, og at kommunen har vært litt for tilbakelent. Det viste valgdebatten i næringshagen torsdag, sier Dokken.

Artikkeltags