Gå til sidens hovedinnhold

Mener milliarder har gått tapt: – Det er en naturkatastrofe

Flere millioner trær har antakelig bøyet av for de voldsomme naturkreftene i helga.

For abonnenter

Daglig leder i Skogbrukselskapet i Oppland, Ola Gram Dæhlen har vært på kjøretur gjennom Etnedal og Nordre Land søndag. Han nøler ikke med å betegne det han har sett som katastrofeområder. Han har snakket med flere skogeiere som anslår at det er flere millioner kubikkmeter skog som har blåst overende.

– Det er nok snakk om milliardbeløp som har gått tapt her. Nå må det jobbes med å få full oversikt, sier Dæhlen til Oppland Arbeiderblad.

Han mener uværet vil få store konsekvenser for de som eier skog i områdene som er hardest rammet og er klar på at det må kalles inn profesjonell hjelp når det skal ryddes opp.

Les også

– Går nesten ikke an å beskrive hvordan det ser ut

– Omfanget er så enormt at dette klarer de ikke alene. Det er viktig å få ut dette tømmeret for det ligger store verdier på bakken.

Han er også opptatt av at ikke den enkelte skogeier går ut og starter oppryddingsjobben på egenhånd.

– Dette er en farlig jobb og det kan fort ende med ulykker.

Ikke sett noe lignende

Dæhlen kan ikke huske å ha sett noe lignende her til lands, men trekker paralleller til en lignende situasjon i Småland i Sverige på 90-tallet. Der ble også store skogsområder skadet i forbindelse med uvær. Han mener dette på mange måter er en vekker og at man blir tvunget til å se på alternative måter å drive skogbruk på i tida framover.

– Dette kan jo være en enkelthendelse, men det er lett å tenke klimaendring. Det betyr at skogbrukere må drive et enda mer klimatilpasset skogbruk.

Les også

Krisemøter i flere kommuner nå: – Massive skader etter uværet

– Er det ikke vanskelig for en skogeier å gardere seg mot slike hendelser?

– Jo, det kan det være, men for eksempel er det viktig å skaffe seg oversikt over herskende vindretninger. Det er ting man kan gjøre. I Danmark kan de jo mye om dette her. På Østlandet har vi heldigvis vært forskånet for slikt vær i stor grad og det vi har opplevd nå er helt spesielt, men ting kan jo tyde på at vi vil oppleve det oftere.

Har vært opp med fly

Skogbrukssjef i Etnedal, Vidar Lysnes, sier til OA at det foreløpig ikke har full oversikt over situasjonen, men erkjenner at mye skog har gått tapt.

– Det har vært et fly i lufta og det ser ut som at områdene som er hardest rammet, er fra Fjellsbygda, Bruflat og sørover i kommunen. Inntrykket ellers er at det er mer spredt, sier skogbrukssjefen.

Han mener det er store verdier som går tapt og han legger til at vinteren som er like rundt hjørnet vil gjøre jobben mye vanskeligere.

Les også

Her er grunnen til at de trakk ut mannskapene: – Det er helt krise

– Snøen som kommer nå i løpet av to-tre uker vil gjøre det krevende. Vi et ikke helt hvordan vi skal gripe an dette her, men si har som sagt skaffet oss litt oversikt Vi må blant annet diskutere rundt tømmeret som blir liggende over vinteren. Skrekken er at vi kommer til å ha mye tømmer liggende til våren og sommeren, sier Lysnes og sikter til barkebille-sesongen.

I likhet med Dæhlen, er også skogbrukssjefen opptatt av at oppryddingsjobben er potensielt farlig.

– Det er ikke noe den jevne skogarbeider skal drive med sjøl. Vi må få opp litt hogstmaskiner og gravemaskiner. Det er mange tusen kubikk som ligger i Sør-Aurdal, Etnedal og Nordre Land. Det er mye mer arbeidskrevende å hogge dette tømmeret som ligger på bakken enn det som står.

Han understreker at mange er forsikret mot konsekvensene av uværet vi opplevde i helga og oppfordrer alle som er rammet til å sjekke sine vilkår og ta kontakt med selskapene.

Kommentarer til denne saken