Mener Lahlum skaper skatteskam

POPULÆR: Mange digger bøkene til Hans Olav Lahlum, noe som vises på lønnsslippen. (Arkivbilde)

POPULÆR: Mange digger bøkene til Hans Olav Lahlum, noe som vises på lønnsslippen. (Arkivbilde) Foto:

Forfatter Hans Olav Lahlum skulle «bare» betale 600.000 kroner i skatt i 2018. Altfor lite, synes han selv – Høyre-politiker reagerer på utspillet.

DEL

Hans Olav Lahlum gjør stor suksess som forfatter, noe som gjenspeiler seg på lønnsslippen. I forrige uke fortalte Lahlum selv åpent på sin Facebook-side at han visste at han hadde betalt for mye.

– Ble likevel sjokkert over å få igjen 360 265 kroner. Jeg skulle visst bare betale rundt 600 000 i skatt for 2018, selv om jeg hadde innrapportert inntekter på nesten 1.5 millioner. Trodde først at det måtte være feil, men det var det ikke, skriver Lahlum.

– Skaper skatteskam

Men det faller ikke i god jord hos alle. Høyrepolitiker og stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde reagerer i bloggen sin.

Under overskriften Lahlums skatteskam, skriver Lunde at hun gleder seg over å lese at en dyktig og likandes forfatter som Hans Olav Lahlum tjener godt. Samtidig beskylder hun ham for å ha gjort seg til pidestallssosialist.

«En som er så privilegert at han kan ta valg som på samme tid hever ham opp som et bedre menneske enn alle andre, samtidig som det underkjenner valgene til mange som tjener like mye, men likevel er i en annen økonomisk situasjon og dermed ikke kan eller ikke velger å gjøre det samme».

Lunde mener det nok ikke er vrang vilje som gjør at veldig få benytter seg av ordningen med frivillig tilleggsskatt, og at Lahlum skal være forsiktig med å gjøre seg moralsk overlegen andre med høy inntekt.

Hun peker på alle dem som bruker overskuddet sitt til å utvikle bedriften sin, som bruker det på sine nærmeste eller til veldedighet, eller som står i en mer krevende økonomisk situasjon.

«Jeg synes hans parti ofte mistenkeliggjør mange andre som jeg mener også ivaretar gode samfunnsinteresser. Bare på en annen måte – gjennom egen kapital, engasjement og vurderinger», skriver Lunde.

Provosert

Lahlum er overrasket over at utspillet hans har fått så mye oppmerksomhet.

– Det er ikke akkurat et ukjent fenomen at folk gir gaver til veldedige formål, og hiver på en oppfordring om at flere bør bidra, sier han til NRK.

På spørsmål om han har påført skatteskam, er forfatteren klar i sin tale.

– Det håper jeg da ikke. Og jeg har ikke brukt det begrepet heller. Også vil jeg understreke at det er helt fint å bidra til fellesskapet på andre måter, for eksempel gjennom ulike gaver til veldedighet og frivillige organisasjoner. Men det er viktig at vi som har mulighet til det bidrar!

Artikkeltags