Gå til sidens hovedinnhold

Dette skjedde da de eldre begynte å få middag klokka halv fire

Artikkelen er over 5 år gammel

Ernæringsansvarlig Mohsen Jamei ved Bjørkelia bofellesskap i Gjøvik foreslo å forskyve middagen to timer. Hovedmåltidet kom altfor tett innpå frokosten, hevdet han.

De andre ansatte var skeptiske. Virksomhetsleder Martha Østby ga ham likevel lov til å sette i gang et forsøksprosjekt på en avdeling.

Hvis en endring av måltidsrutinene kunne øke appetitten blant beboerne, var det verdt et forsøk. 20 av 24 beboere var nemlig underernærte, viste målingene. Effekten var forbløffende.

– Da vi evaluerte prosjektet etter to måneder, fikk vi bare positiv respons. De ansatte rapporterte om økt matglede blant beboerne og mer ro rundt middagen, sier Østby.

Vekta viste da også en oppadgående kurve hos mange av de eldre. Østby innrømmer at hun var en av skeptikerne på forhånd, men at hun tok feil.

Veldig overraskende

– De ansatte var også veldig fornøyd med endringen for egen del. Det var veldig overraskende. Jeg trodde at de som var på kveldsvakt ikke ville orke å servere middagen alene. Men dagskiftet dekker bordet og varmer opp maten før de går. Kveldsvakta trenger bare å servere middagen, framholder virksomhetslederen.

Endret gamle vaner

Gammel vane er vond å vende, heter det i ordtaket. Mohsen innrømmer at det var litt tøft å være den eneste som ville endre rutinene.

– Men det har gått så bra. Nå er alle fornøyd, smiler sykepleieren, som har jobbet på Bjørkelia i seks år.

Mye blest i media

Fagtidsskriftet Sykepleien var de første som skrev om prosjektet. Siden har både Dagbladet, NRK og lokalavisa banket på døra for å lage reportasje om det lille grepet, som fikk så mange positive effekter. Kanskje flere blir inspirert til å gjøre noe liknende.

– Jeg har i alle fall hørt at en avdeling på Sørbyen omsorgssenter vurderer å legge om måltidsrutinene, sier Østby.

Middag klokka 15.30

I dag får alle beboerne på Bjørkelia god tid til å spise frokost fram til klokka 11. Så får de et mellommåltid klokka 13.30, på samme tidspunkt som de pleide å spise middag tidligere. Middagen serveres klokka 15.30 og kveldsmaten ved 19-tiden.

– Vi får god mat, med mye grønnsaker til. Det setter jeg sånn pris på, sier Eli Torneby, en av beboerne.

Fiskepudding med hvit saus, kokte poteter og gulrøtter står på menyen denne dagen. På benken venter desserten: Rød gelé med vaniljesaus.

Ro rundt middagen

Damene rundt bordet spiser i fred og ro. Tidligere var det medisinutdeling under middagen. Det er det slutt på. Nå får de medisinene under mellommåltidet i stedet for. – Nok en positiv endring, mener Østby.

– Omleggingen har også ført til at de eldre får bedre tid på frokosten. Det er ikke noe stress for å bli ferdig. Vi har mange 90-åringer her og de trenger god tid på å spise, avslutter Mohsen Jamei.

Kommentarer til denne saken