Gå til sidens hovedinnhold

- Med to fødeavdelinger måtte vi brukt vikarbyråer i stor utstrekning

Artikkelen er over 1 år gammel

Samarbeid mellom fødeavdelingene reduserer innleie av vikarer. Det er en viktig årsak til sammenslåingen, ifølge overlege Stian Westad.

Lillehammer og Gjøvik sykehus har sammenslått fødeavdelingene i sommer for å redusere vikarbruk. I de mest hektiske periodene blir det født 12–13 barn i døgnet, ifølge overlege Stian Westad.

– Samarbeidet med Gjøvik gjør at vi har minimalt innleie av vikarer. Dersom vi hadde operert hver for oss, måtte vi brukt vikarbyråer i nokså stor utstrekning. Dermed ville vi hatt personale som ikke kjenner rutiner, pasienter eller oss. Det er uheldig, sa overlege Stian Westad ved Lillehammer sykehus til P1 Ettermiddag i Hedmark og Oppland i går.

– Vi ønsker at fødende skal tas hånd om av våre ansatte. Økonomien kommer i andre rekke. Vi trenger flere hender om sommeren når ansatte går ut i ferie. Det viktigste er at vi har kjente ansatte, sier Westad.

Belegget varierer mye

Onsdag meldte Oppland Arbeiderblad om kaotiske tilstander på fødeavdelingen på Lillehammer sykehus. Gjøvik-paret Vestlie-Nord opplevde å få lite informasjon og oppfølging, og følte at «unger ble født på samlebånd». Lisa Mausethagen Hørvel fortalte imidlertid til NRK at barseloppholdet på Lillehammer sykehus opplevdes som tilfredsstillende. 

Les mer

Ida og Stein Arvids møte med føden på Lillehammer: – Oskar ble født på et samlebånd

– Vi er fornøyde. Det gikk overraskende bra. Det tror jeg hang sammen med at det var veldig rolig. Vi merka ikke noe økt press, sa Mausethagen Hørvel.

– Jeg var litt spent, men min erfaring er god til tross for problemer denne sommeren. Jeg har ingenting å klage på og vi ble håndtert veldig godt.

Overlege Stian Westad opplyste at sommeren har gått bedre enn forventet, men at belegget varierer mye.

– Så langt har vi veldig gode erfaringer, men vi har fått med oss at enkelte har gått ut i media og ikke vært fornøyde. Dette tar vi på største alvor.

– Belegget varierer veldig på barsel. I noen perioder er det svært høy aktivitet med 12–13 fødsler i døgnet, andre er rolige. Det er ikke alltid vi rekker over og får gjort alt vi burde under et barselopphold, og det beklager vi.

Westad sier at erfaringer fra sommeren, pasienthistorier og grundige evalueringer med tillitsvalgte vil bli brukt for å forbedre sommertilbudet neste år.

Kommentarer til denne saken