Norske bønder kaster tonnevis med grønnsaker

De rare grønnsakene havner aldri i butikkhyllene. ILLUSTRASJONSBILDE

De rare grønnsakene havner aldri i butikkhyllene. ILLUSTRASJONSBILDE

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Tonnevis med grønnsaker blir kastet av norske bønder fordi de er for store, for små eller for stygge, dette skjer samtidig som vi importerer over halvparten av maten vi spiser, skriver NRK.

Det er Forbrukerinspektørene som gjennom fire episoder retter fokuset mot det skjulte matsvinnet i Norge.

40 prosent svinn

– I verste fall blir opp mot 40 prosent av avlingen kastet. En del av dette kunne vært god menneskemat, sier Toten-bonden Per Odd Gjestvang til NRK.

Gjestvang dyrker et mangfold av grønnsakstyper, både økologisk og konvensjonelt, på Vang Gård. Her produseres det blant annet ulike typer grønnkål, løk, purre, hodekål, stangselleri, squash og ny varianter av rød spisskål. Nylig gikk hans rosettkål til topps i en matkåring under Det norsk måltid.

Du kan lese mer om Vang gård i OAs digitalmagasin Toten på bordet.

Istedet ender matvarene som søppel, kompost eller dyrefôr.

«Rare grønnsaker»

For å redusere matsvinnet bør det være marked også for «rare» grønnsaker, mener Bondelaget.

– For å få ned matsvinnet mener vi at standardene og kvalitetskravene bør gjennomgås på nytt, sier Lise Boeck Jakobsen, kommunikasjonssjef i Bondelaget til NRK.

Artikkeltags