– Det handler om å prøve seg fram og ta det litt ekstra med ro i starten, så venner en seg til det.

Mathilde Myhrvold er inne i sin debutsesong på det «ordentlige» langrennslandslaget, og for første gang prøver hun høydetrening.

Nå er hun i Italia for andre gang denne høsten, der også klubbkameraten i Vind IL, Ansgar Evensen, oppholder seg for tida.

Ansgar er på rekruttlandslaget og er på sin aller første høydesamling. Oppholdet er i alt på tre uker; først i Livigno på 1800 meters høyde, deretter Val Senales – ytterligere 1000 meter over havet.

Trener minst

Verken Mathilde eller Ansgar har noe erfaring med høydetrening tidligere. Som fersk på landslaget skynder Mathilde seg langsomt.

– Jeg er den som trener minst og prøver å tilpasse meg treningene ved å kutte litt her og der. Jeg prøver ikke å henge meg på Johaug, sier Gjøvik-jenta med et smil.

Hun ble forkjølet tidlig på den første samlingen i august, men har klart å holde seg unna sjukdom denne gangen.

– Jeg tror jeg er i brukbar form, men om høydetreningen funker for meg, får jeg vel ikke svar på før sesongen starter.

Det er ikke lenge til. Om bare tre uker braker det løs på Beitostølen.

– Jeg har lyst til å komme opp på et bra internasjonalt nivå, gjøre det bra i verdenscup og kjempe om en OL-plass på sprinten, svarer Mathilde på spørsmål om hvilke mål hun har for sesongen.

Da er rennene på Beitostølen viktige, nettopp for å kvalifisere seg til de første konkurransene i verdenscupen.

Liker skøyting

At sprintdistansen i OL i Beijing går i skøyting, ser 23-åringen på som en fordel – i forhold til egne sjanser.

– Jeg liker skøyting og vil nok prioritere hardøkter i den stilen.

Hun er på lag med flere gode og ikke minst rutinerte sprintløpere, spesielt Maiken Caspersen Falla. Mathilde forsøker å ta til seg så mye lærdom som mulig.

– Hva kan du lære av dem?

– Ikke minst å være best når det gjelder. Der har Maiken vist hvordan det skal gjøres. Dernest å bli flinkere og tøffere til å gå i felt; ta de rette valgene til rett tid. Jeg har en god spurt hvis jeg treffer, men da må en også være med dit.

– Hva gjør dere når det ikke er trening?

– Da slapper vi av i senga; ser på serier eller sover. Dagene her nede går veldig fort, sier Mathilde Myhrvold.

Lærerik sesong

Klubbkamerat Ansgar Evensen fikk kjenne på nivåforskjellen fra junior til senior i sin første sesong blant «de store gutta» sist vinter.

Det har ikke gått utover motivasjonen – snarere tvert imot.

– Det var den mest lærerike sesongen jeg har hatt; lærdom jeg har hatt bruk for nå. Jeg kjenner kroppen min mye bedre, vet når jeg er sliten. Jeg har lært med å hvile når jeg trenger det, sier Ansgar.

Han er på sin aller første høydesamling. Eter et par dager med dårlig mage i starten, synes han det har gått veldig bra.

– Jeg føler meg kjempebra. I tillegg gir det mye motivasjon å være på et nytt sted og ikke gå i rulleskiløyper du er lei av. Jeg er ekstremt heldig som kan være her og trene.

VM på Lygna?

For Ansgar er U23-VM det store målet. Det mistet han i fjor.

– Nå kan de jo hende mesterskapet blir flyttet fra Zakopane til Lygna. Det hadde i så fall vært veldig kult.

OL-deltakelse er en drøm, innrømmer Vind-løperen.

– Men særlig realistisk er det ikke. Jeg håper derimot å få gå verdenscup på Lillehammer i desember, men da må jeg gå fort på Beitostølen.

Ansgar gleder seg til sesongen, ikke minst fordi han føler seg mye bedre forberedt enn i fjor på samme tid.

– Jeg føler jeg er i bedre form, har bedre kunnskap og ser lyst på det. Forrige sesong var den første jeg ikke nådde noen av målene jeg hadde satt meg.

Det akter 21-åringen å gjøre noe med til vinteren.

Det går fort fram dit. På Beitostølen er snøen allerede på plass i løypa, og den første konkurransen – sprintrennet – går av stabelen fredag 19. november.