Gå til sidens hovedinnhold

Ernæringsfysiolog: – Det er en grunn til at kyllingburgeren hos McDonald's er fritert

Artikkelen er over 3 år gammel

Ernæringsfysiolog Helge Felberg sier en fint kan kose seg med en burger på McDonald's eller Burger King, men det gjelder å bestille riktig.

Mat fra hurtigmatkjeder som McDonald's og Burger King er ikke forbundet med et sunt kosthold, men det er ikke til å komme unna at vi spiser middagen der av og til likevel.

En rekke ernæringseksperter har den siste tiden vært ute og anbefalt konkrete bestillinger, som to burgere istedenfor pommes frites for å kutte ned på antall kalorier.

– Velg mindre menyer

Klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg ved Tangen Helseklinikk & Studio Soma har et enda enklere knep.

– Hvis en med «sunt» mener «ikke gå opp i vekt», så er det én ting som gjelder, og det er å velge mindre menyer. Så er det også bedre å bestille Farris enn brus, sier Felberg til Side 3.

Felberg forklarer at det er porsjonsstørrelsen som i første omgang er styrende for om du går opp eller ned i vekt.

– Supersizemenyer i USA, ekstra store menyer, er en av grunnene til overvektsepidemien der borte, sier Felberg.

– Med oljer og dressing og en raus porsjon er det for eksempel ikke noe problem å få en salat til å bli like kaloriholdig som en burger på McDonald's.

Det er lettest å havne på McDonald's eller Burger King i en travel hverdag hvor sulten kommer snikende. Da hungrer kroppen etter fett, salt og sukker.

Kyllingkjøtt er normalt et magert og sunt valg, men kyllingburgerne på menyen hos McDonald's i Norge er gjerne friterte.

– Fett og salt smaker godt for sultne

Ernæringsfysiologen sier det er en grunn til det.

– Det er en grunn til at McDonalds friterer kyllingburgerne. Fett og salt smaker veldig godt for sultne mennesker på farten.

– Derfor er det viktig å spise ofte for å stagge sulthormonene og lure kroppen til ikke å spise så store porsjonsstørrelser. Planlegg mellommåltider.

Vi mennesker får i oss for mye salt, som kan være uheldig. Spesielt personer med høyt blodtrykk bør styre unna store mengder. Det anbefales at vi spiser mindre enn fem gram salt om dagen. Ifølge ernæringsfysiologen får vi i oss mellom åtte og tolv gram salt om dagen, og at hurtigmat er en av de store synderne.

Likevel kan du bestille den burgeren du faktisk har lyst på når du først er på McDonald's, forklarer Felberg:

– Det er ingen matvarer i vektsammenheng som er sunne eller usunne, det handler om totalen i løpet av uken. Så velg deg en burger eller god salat og kos deg med den, men ikke gjør det hver dag, anbefaler ernæringsfysiologen.

Kommentarer til denne saken