Med biskop Ole Kristian Bonden til stede for sitt første offisielle oppdrag ble det markert med fakler, gudstjeneste og taler om trafikksikkerhet på Lesja torsdag kveld. Samtlige nødetater hadde møtt fram, og flere pårørende, som mistet sine på veiene i Innlandet i 2022, hadde reist for å delta.
Samferdselssjef Aud Riseng i Innlandet skriver i et Facebook-innlegg etter markeringen at den var sterk, og at det kjentes både godt og vondt å delta.
– Det gjør både godt og vondt å ta del i sorg, smerte og savn fra pårørende som har mistet sine kjære. Kjærlighet og sorg er søsken, dess større kjærlighet dess større sorg. Hvert menneske er unikt og uerstattelig. Trafikkulykker er tragedier, som rammer tilfeldig, hardt og nådeløst. Nullvisjonen er vår ledestjerne i trafikksikkerhetsarbeidet, skrev hun.

Kun ett fylke hadde flere dødsulykker: Dette er de 13
Bilbergere til stede
En av dem som mistet livet i fjor var 25-åringen Sondre Bjørnødegård etter en utforkjøring med bergingsbil ved Bygdin i Valdres. Dødsulykka satte stort preg på lokalsamfunnet i tiden etterpå, og det ble blant annet avholdt en markering med bilbergere fra hele Vestoppland.
Under markeringen i Gudbrandsdalen torsdag kveld, var det flere bilbergere i forsamlingen. En gjeng fra Gudbrandsdal Bilberging var til stede for å minnes sin medkollega fra Valdres.
– Vi er jo gjerne en av de som rykker ut når ulykker skjer. I år kjenner vi det litt ekstra, ettersom vi mistet en bilberger selv i fjor, sier bilberger Connie Hageløkken til GD.
De 13 dødsulykkene fra 2022 er:
- 76 år gammel kvinne i Lom fra mars
- Mannlig sjåfør i Trysil fra mars
- Lastebilsjåfør ved Selsverket fra april
- Andreas Strand Nygård (33) etter utforkjøring på Kolbu fra juli
- Sondre Bjørnødegård (25) etter utforkjøring ved Bygdin fra august
- Maggi Dreyer Bråten (81) i Kongsvinger fra september
- 94 år gammel kvinne etter påkjørsel i Øyer
- Knut Munkeby (77) etter påkjørsel mellom Moelv og Lillehammer fra oktober
- Mann i 50-årene ved Selsverket fra oktober
- Nils Terje Skogheim (71) etter utforkjøring ved Skammestein fra november
- John-Arne Nordermoen (46) etter kollisjon på riksvei 2 fra november
- Julie Marie Landgraff (22) etter kollisjon på riksvei 4 nord for Gjøvik fra november
- En sjåfør etter kollisjon på riksvei 3 fra november

Ordføreren fikk sitt riksvei 4-møte: Presenterte 41 dødsulykker
– Understreker ansvaret
Fylkesordfører Even Aleksander Hagen var delaktig i torsdagens markering. Han fortalte om de 118 menneskene som mistet livet i trafikken i Norge i fjor, hvor da 13 av dem var «våre egne».
Han trakk fram at samarbeidet mellom det offentlige, private og frivilligheten må fungere hvis man skal lykkes med å satse på trafikksikkerhet.
– Enkelttiltak og vegutbygging løser derfor ikke alle utfordringene i trafikken, og vi må hele tiden jobbe med gode holdninger og det som sitter mellom ørene på den enkelte sjåfør, fortsatte Hagen.
Fylkesordfører Even Aleksander Hagen i Innlandet var tydelig på at en må fortsette å jobbe mot visjonen om ingen drepte og hardt skadde i trafikken.
Det er Innlandet fylkes trafikksikkerhetsutvalg (FTU), Den norske kirke og Lesja kommune som sto bak arrangementet.
Løsning for rv. 4?
OA har over de siste månedene rettet oppmerksomheten mot trafikksikkerheten rundt riksvei 4 mellom Gjøvik og Mjøsbrua. Nylig kunne ordfører Torvild Sveen (Ap) juble. Nye Veier starter sitt arbeid med å planlegge hvordan strekningen kan bygges ut.
Det skjedde blant annet etter at Sveen reiste til et møte med samferdselsdepartementet tidligere i år, med statistikk over 41 dødsulykker, 83 harde skadde og 588 lettere skader siden 1990 på strekningen nordover fra Gjøvik.
– Vi skal bidra med vårt for å gjøre det så effektivt som mulig. Nå skal det gjøres et grundig arbeid for å finne datagrunnlaget og kunnskap for å overføre det til Nye Veier på best mulig vis, sa ordføreren da det ble kjent at planarbeidet startes.
Senest i november skjedde en dødsulykke nord for Gjøvik. 22-årige Julie Marie Landgraff mistet livet etter en møteulykke.