Norges medaljehåp i blandet lagkonkurranse i hopp forsvant da Anna Odine Strøm ble diskvalifisert. OL-konkurransen ble preget av mange diskvalifiseringer.

Både Japan, Østerrike og Tyskland fikk en utøver disket i første omgang. For tyskerne ble det dermed ikke noen finaleomgang, mens både Japan og Østerrike forsvant ut av medaljekampen.

Japanske Sara Takanshi var oppløst i tårer etter at hun hadde hoppet i andre omgang. Den østerrikske veteranen Daniela Iraschko-Stolz var også tydelig preget.

Også Norge, som lå an til en soleklar sølvmedalje etter Slovenia, forsvant ut av medaljekampen da Anna Odine Strøm ble diskvalifisert i andre omgang.

Bosatt på Raufoss

Anna Odine er opprinnelig fra Alta, men har vært bosatt sammen med familien på Raufoss i en årrekke. Hun var regnet som Norges usikre kort, men leverte gode hopp på 92 og 93,5 meter.

Etter det siste hoppet hennes kom beskjeden om at hun var diskvalifisert på grunn av dressen.

Helt på tampen av konkurransen kom beskjeden om at også Silje Opseth var diskvalifisert.

Hoppkvinnenes landslagstrener Christian Meyer sier at det kommer til å bli en prat med arrangøren og kontrollørene i løpet av kvelden eller tirsdagen.

En mørk dag

Hoppernes landslagssjef Clas Brede Bråthen kalte det som utspilte seg i OL-bakken for en av de mørkeste dagene noensinne. Det som skulle bli en historisk hoppfest i den første blandede lagkonkurransen noen gang i OL, ble en parodi.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg har det fryktelig vondt på vegne av enkeltutøvere fra Norge og andre land som har opplevd det verst tenkelige scenarioet. Jeg har det også vondt på vegne av hoppsporten. Det var ikke sånn det skulle bli, sa Bråthen.

Han synes det er spesielt at noen av sportens mest profilerte og erfarne løpere en etter en ble disket.

– Diskene er sikkert klokkeklare de, men jeg hører jentene si at det er forskjellig måte å stå på. Det er rart at det er fem jenter som blir disket i en konkurranse som skulle bli en gledens dag, sa Bråthen.

Ser litt dumt

– Det er veldig kjedelig, og det ser litt dumt ut. Og det gjelder ikke bare oss, det gjelder flere nasjoner, sa Marius Lindvik etter konkurransen.

Han antydet at «de som styrer sjappa» skulle sette et eksempel.

Anna Odine innrømmet at kontrollørerne hadde målt på en annen måte enn de har gjort før.

– Jeg kan ikke gå helt inn på det, men det var annerledes, ja, sa hun til Discovery etter rennet.

– Bortsett fra Slovenia, som vant helt fortjent, var det ikke akkurat hoppinga som bestemte resultatlista i dag.

Helt sjokkert

Anna Odine var fornøyd med både egen og lagets innsats.

– Jeg hoppet i hvert fall bra, og innsatsen av laget det samme.

Norges andre kvinnelige hopper, Silje Opseth var helt sjokkert etterpå.

– Jeg er helt tom for ord og skjønner ikke hva som har skjedd. Jeg brukte den samme dressen som i den individuelle konkurranse og har ikke endret noe, så jeg vet ikke hva jeg skal si, sa hun.

For store

FIS-kontrollør Aga Baczkowska mener at det var rettferdig å diskvalifisere de fem kvinnehopperne som ble strøket i mandagens lagkonkurranse i OL.

Det sier hun til NRK.

Silje Opseth og Anna Odine Strøm mente begge at mandagens kontroll var annerledes enn de har opplevd tidligere, men de får ikke gehør hos kontrolløren.

– Alle tilfellene handlet om at dressene ikke korresponderte med FIS-reglene. Dressene var for store, sier Baczkowska og fortsetter:

– Det er en rekke ting vi kan kontrollere. Vi kontrollerer ikke alle i hver konkurranse. Vi velger noen punkter som vi konsentrerer oss om på en enkelt dag, så kontrollerer kan variere fra dag til dag, sier hun.

Like overrasket

Hoppdronningen fra Bøverbru, Maren Lundby, som ikke deltar i OL på grunn av vektproblemer, så rennet hjemmefra. Hun var like overrasket som alle andre.

– Jeg begynner å tenke hva det kan være, om de har funnet på noe som er nytt. Kanskje noen har funnet en smart løsning som viser seg å ikke være innafor regelverket. Det er jo litt typisk at det skjer på det viktigste rennet. Det må nok være at de har prøvd å finne på noe nytt, men det er jo bare spekulasjoner, sa Lundby til VG – før de norske jentene ble diskvalifisert.

Hun var også tidlig ute med en twitter.melding: «Litt glad jeg ble hjemme fra Kina. Ingen vil vel være med på noe sånt?»

Forhåndsfavoritten Slovenia vant et suverent OL-gull, og de hadde de utvilsomt gjort uten alle diskvalifikasjonene.

Russland tok sølvet, mens Canada ble nummer tre foran Japan, som tross disk var nære en medalje.

Norge – med to hoppere diskvalifisert -– ble nummer åtte.