– Viktig diskusjon om dagen, skrev hun på Twitter torsdag. Hun lenket meldingen opp til en avisartikkel i VG som handlet om at Amnesty Norge mener at Ole Einar Bjørndalen blir brukt av et diktatur.

Han har vært trener for de kinesiske skiskytterne i halvannet år.

Opptatt av «sportsvasking»

Lundby viser at hun har deltatt i to OL tidligere, i land og steder som uten tvil har vært opptatt av «sportsvasking».

– Ingen god utvikling rundt den Olympiske Ånd, spør du meg, avslutter hun twittermeldingen.

«Sportsvasking er en betegnelse som brukes når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, i den hensikt å avlede oppmerksomheten fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for», forklarer Wikipedia.

– Når noen sier at idrett og politikk ikke henger sammen, så opplever jeg at det er feil. Det har jeg blitt mer og mer klar over selv, i min situasjon, og derfor engasjerer jeg meg litt, sier Lundby i et intervju til VG.

Ønsker å sole seg i glansen

Hun vil ikke kommentere saken om Bjørndalen spesifikt, men ønsker den generelle debatten velkommen.

– Jeg synes det er bra at denne diskusjonen kommer opp. Vi har å gjøre med mange land som ønsker å sole seg i glansen og legge en skygge over egen elendighet, sier skihopperen fra Kolbu har selv planer om å delta på vinter-OL i Beijing i Kina neste år.

På spørsmål fra VG om hva hun synes om at Ole Einar Bjørndalen er blitt trener for de kinesiske skiskytterne, svarer Lundby at hun ikke ønsker å ha noen mening om den spesifikke saken.

Hun får også spørsmål om hun selv kan tenke seg å ta en jobb for Kina.

– Nei, det har jeg ikke vurdert, svarer hun.

Ole Einar Bjørndalen (47) inngår i en tydelig plan som skal hvitvaske diktaturets omdømme i resten av verden, frykter Amnesty Norge-topp John Peder Egenæs (60).

– Om man tar en aktiv rolle når totalitære stater driver med sportsdykking, så må man være klar over valgte man har tatt, uttalte Egenæs til VG torsdag.