En mann i 20-årene gikk fredag ettermiddag på ski fra Hugulia til Spåtind i Nordre Land. Der ble han værfast. Flere snøscooterpatruljer fra Røde Kors Hjelpekorps rykket ut for å hjelpe mannen.

To av dem kjørte opp fra Lenningen i Etnedal, det var disse som til slutt tok seg fram til toppen av Spåtind.

En tråkkemaskin fra Lenningen bidro også, men måtte snu på grunn av værforholdene.

Skiløperen og mannskap fra Røde Kors tok seg inn i hytta på toppen av Spåtind på grunn av svært kraftig vind og snø. De avventet retur til Lenningen til været bedret seg lørdag formiddag.

– Det går bra med dem, de har kommet seg inn i hytta der, sier oppdragsleder Mads Aamodt hos politiet i Innlandet lørdag morgen.

Mannskap fra Røde Kors og skiløperen ble i hytta på toppen av Spåtind til det ble dagslys og været bedret seg.

Det er en hytte tilknyttet forsvaret på toppen av fjellet i Synnfjellet. Røde Kors har fått lovlig tilgang til denne og holdt seg altså der i trygghet til de kunne bevege seg ned fra fjellet.

– Han har fått varm mat og drikke og tas hånd om av redningsmannskapet, sier Aamodt.

Han legger til at det var så dårlig sikt på toppen at de ikke kunne se hytta 20 meter unna den.

– Det var bra at de kom seg opp, det var skrekkelig vanskelige forhold, sier han.

Lørdag formiddag kom både skiløperen om folkene fra Røde kors seg ned fra Spåtind.

Mistet lappen og bilen

En bilfører ble stanset på Hamar rundt klokken ett natt til lørdag.

Det var i en rutinekontroll politiet valgte å stanse bilen. Mannen bak rattet framsto som svært ruset. Han er pågrepet og siktet for russkjøring.

Politiet valgte også å gå til det skrittet å avskilte bilen for å hindre videre bruk av denne.


Vanskelige kjøreforhold

E6 over Dovrefjell ble stengt fredag kveld og det er problemer i flere fjellområder.

E16 gjennom Begnadalen ble fredag stengt i begge retninger på grunn av veldig glatt veibane. Det var flere vogntog som hadde store problemer på glatta.

Veien ble senere åpnet for trafikk, men det var fremdeles glatt så alle som ferdes der bes om å kjøre forsiktig.

I morgentimene lørdag meldes at veien er stengt ved Muggedalen mellom 7.30 og 9.00 på grunn av berging av et vogntog.

Nordkoreansk rakettoppskyting

Nord-Korea sendte på årets siste dag i dag opp tre ballistiske kortdistanseraketter i det som var den siste av en lang rekke tester i år. Rakettene falt ned i Japanhavet, utenfor Japans økonomiske sone. Det opplyser generalstaben i Sør-Korea, det japanske forsvarsdepartementet og den japanske kystvakten.

Ikke medregnet lørdagens test har landet skutt opp rundt 70 ballistiske raketter ved 38 ulike anledninger i år, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

WHO ber Kina om koronainnsyn

Verdens helseorganisasjon (WHO) har i et møte med kinesiske myndigheter oppfordret landet til å dele koronadata kontinuerlig med verdenssamfunnet. På møtet ba WHO om mer informasjon om koronasituasjonen i Kina, og tilbyr samtidig Kina eksperthjelp og støtte.

Offisielle og bekreftede tall viste fredag rundt 5.500 smittetilfeller og ett koronarelatert dødsfall siste døgn. Også lørdag oppga landet kun ett dødsfall siste døgn. Det britiske helserisikoselskapet Airfinity mener at så mange som 9.000 mennesker nå dør av koronaviruset per dag i Kina.

Riksvei 7 åpen for trafikk – fortsatt svært glatt

Riksvei 7 mellom Flå og Nesbyen er åpen for trafikk etter at to busser og sju biler var involvert i en kollisjon i går kveld, men folk bør likevel la bilen stå. Trafikkoperatør Marita Bakkebø ved Vegtrafikksentralen sør sier veistrekningen både er strødd og saltet, men ber folk la bilen stå.

– De som kan utsette bilturen bør gjøre det, sa hun til NTB i natt.

To busser og sju biler var involvert i kollisjonen på riksvei 7 ved Bromma i Nesbyen i Hallingdal i går kveld. Ingen kom alvorlig til skade i hendelsen.

Ap-veteran vil vurdere å bytte ut Støre

Partiveteran og fagforeningstopp Torbjørn Bongo sier han mener Arbeiderpartiet må vurdere om Jonas Gahr Støre er rett mann for partilederjobben.

Bongo, leder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), sier til Klassekampen at han mener Støre tidvis har vært en svak leder, og at det er en del av forklaringen på hvorfor det går så dårlig med både Ap og regjeringen. Han har ikke tro på krisetidene som forklaring på de svake målingene.

– Det er ingen naturlov at det er upopulært å være leder i en vanskelig situasjon. Vi har mange eksempler på det motsatte, sier han. Bongo nevner Tonje Brenna, Raymond Johansen og Hadia Tajik som aktuelle for partiledelsen.

Barbara Walters er død

Den amerikanske journalisten, TV-legenden og pioneren Barbara Walters er død, 93 år gammel. Hun skapte overskrifter da hun i 1976 ble den første kvinnelige ankerkvinnen på kveldsnyhetene i ABC News.

I løpet av en karriere over fem tiår i NBC og senere ABC fikk hun tolv Emmy-priser, blant dem elleve under de mer enn tre tiårene hun var ansatt i ABC.

Queens May adlet av kongen

Queen-gitaristen Brian May er adlet av kong Charles og kan nå kalle seg Sir.

– Kanskje noen flere folk vil lytte til meg enn ellers når jeg nå kan si at det er Sir Brian i telefonen, sier May, som ikke bare er gitarist. Han spiller på flere strenger. Han er også astrofysiker og dyrerettighetsforkjemper.