Gå til sidens hovedinnhold

Mangler sponsorene må ambisjonene justeres

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

OAs klare påpekninger i lederen «Varsko for årsmøtene» 25. mars, fikk meg til å skru tiden tilbake til våren 2002 da Gjøvik og Vardal håndballklubb (GVHK) hadde tilsvarende problem. Etter årsmøtet i GVHK våren 2002 var det viktig for det nye styret å få til en akkordløsning som håndballforbundet på kort tid kunne akseptere. Viktige rådgivere for det nyvalgte styret var Bjørn Ovren og Gro Hammerseng.

Bjørn Ovren med sin regnskapskompetanse, var villig til å påta seg vervet som leder av det nyopprettede kontrollutvalget i klubben. Her ble han en læremester for det nye styret, for Oppland idrettskrets og for flere lag og foreninger rundt om i landet som hadde kommet opp i tilsvarende økonomiske problem som GVHK. Hans enkle, men svært viktig råd for ethvert styre var følgende tre spørsmål som måtte besvares hver annen måned:

1. Hvordan er likviditeten?

2. Hvordan er egenkapitalsituasjonen?

3. Eventuelt ansvar vis-à-vis tredje person?

Styrets svar overfor kontrollutvalget på de nevnte spørsmål, ga grunnlag for at det ikke ble brukt mer penger enn det som til enhver tid var til rådighet. Dersom Gjøvik-idrettens flaggskip, FK Gjøvik Lyn, Gjøvik HK og Gjøvik Hockey, hadde benyttet og besvart Bjørn Overns tre spørsmål hver annen måned, kunne de ved behov endret styringen av økonomien, og/eller innført nye nødvendige tiltak.

Gro Hammerseng var GVHKs kaptein da akkordarbeidet pågikk. Hun ble bedt om å bistå styret med råd for å kunne klare utfordringene. Hennes tilbakemelding kom i form av blant annet følgende forventninger til det nye styret:

* Vi (spillerne) ønsker å ha en dialog med styret slik at vi vet litt om klubbens situasjon.

* Vi forlanger å få beskjed dersom klubben ikke klarer å overholde sine forpliktelser i forhold til våre kontrakter.

* Vi ønsker å vite litt om hvordan styret planlegger å arbeide framover.

* Vi forventer at styret bidrar til at vi kan gjøre nettopp dette. Et godt organisert styre som arbeider aktivt med sine arbeidsoppgaver vil etter vår mening være avgjørende for at vi skal kunne holde riktig fokus.

Oppsummering:

Når tre toppidrettslag over år har problem med økonomistyringen, bør organ som idrettskrets, særkrets og/eller særforbund skolere styrerepresentanter. Det gjelder både utarbeidelse av realistisk budsjett og om hva kontrollkomitearbeidet består i. Frivillighet alene kan ikke være en toppidrettssatsing; mangler sponsorene må ambisjonene justeres!

Knut Korsæth

Kommentarer til denne saken