– Mange tok turen til Gjøvik i Innlandet denne helgen i september! Det erfarte Ola Narten Svendsen også denne gangen – festivalgeneralen for Pascal Norges Nasjonale Festival, og representant både for Gjøvik kunst- og kulturskole og landsstyret i Pascal Norge.

Han lovet et tettpakket program med både konserter, teaterforestilling, seminarer og workshops, og ikke minst mye glede – og det ble det til gagns!

– Stemningen er til å ta og føle på når vi hvert år samler mange ulike grupper fra inn- og utland til glade festivaldager på Gjøvik, sier Narten Svendsen.

Han refererer til besøk fra Faula Teatre i Spania under ledelse av Paco Valls Garcia. Norgesvennen, som i flere tiår har gjestet Norge og spesielt Korpus på Gjøvik, og laget følelsesladde forestillinger med både nordmenn og utenlandske gjester. Denne gangen var det forestillingen «Den største blomsten i verden» som ble vist i Fjellhaven i Gjøvik Olympiske Fjellhall fredag. Da hadde de 50 spanske gjestene fra Alcoi vært i Norge i over en uke for å øve inn forestillingen sammen med Korpus fra Gjøvik. EU og Erasmus midler sørget for dette.

Men det hele starter med Latinoaften på Sentralen ved Kafferiet på Telegrafen, allerede torsdag kveld. Kulturskolens egne; Latino Rockers sammen med The Cuban Spectrum Project fylte salen uten problemer

Leder i Pascal Norge, Lars Espen Rath Vestad, gledet seg veldig til nok en nasjonal festival.

– Vi er sterkt preget av pandemien. I to år har våre medlemmer fått et sterkt redusert tilbud om kultur- og fritidstilbud, om i det hele tatt noe. Dette er en gruppe mennesker som fra før har svært begrensede muligheter til å delta i kulturlivets gleder. Derfor var vi utrolig glade for at vi endelig kunne møtes igjen og spre det glade budskap om viktigheten av å delta i kulturaktiviteter – for alle, sier Rath Vestad.

Lørdag var det korseminarer og workshops. Ola Skaare, som er musikkfaglig ansvarlig i Pascal Norge, holdt disse seminarene for deltakerne og deres ledere, lærere og ledsagere. Pianisten fra Nicaragua Katerine Espinal ved Gjøvik kunst- og kulturskole medvirket som instruktør, sammen med ingunn Molstad fra samme kulturskole.

– Samarbeid og utveksling av erfaring er nøkkelen til suksess, sier Ola Skaare, og så fram til å holde seminar for de mange deltakerne fra inn- og utland.

På festival var det også vennskapsfest og konserter. Hovedkonserten, som var åpen for publikum, var lørdag på Friscena / Blackboxen i Gjøvik kino & scene. Der spilte Siri Prestrud (klarinett) (Sætre), Los Ænsjless (Gjøvik), PascalBlåserne (Gjøvik/Innlandet), Latino Rockers (Gjøvik), Real Trøkk (Asker) og Panua Big Band (Asker) med blant annet Torbjørn Sunde på trombone.