Kriger og konflikter flimrer over skjermen og er kanskje mulige å holde på mental avstand litt på grunn av fysisk avstand. Men Ukraina er ikke langt unna. Europa er Norges nabolag. Nå invaderer vår nabo i øst, Europas arealmessig største land, utenom Russland selv. Via TV-sendinger og sosiale medier blir vi maktesløse vitner til krigens virkninger.

FN meldte mandag at over 500.000 har flyktet over grensene til nå. Internt i Ukraina melder reportere om fulle tog, kilometer lange køer ved landegrensene og provisoriske flyktningleirer i sikkerhetssoner. På noen dager er livet snudd på hodet. Framfor å dra på jobb og skole som vanlig, har familier måtte flykte fra sine hjem, med det de står og går i. Ingen vet når de kan komme hjem, og hva de kommer hjem til.

Ieva Skumbinaite på Gjøvik er en av mange som føler et stort behov for å kunne gjøre noe konkret for de som nå flykter fra raketter og militær invasjon. Da søk på nettet ikke ga noen svar på lokale muligheter for å bidra ut over med rene penger, tok Skumbinaite saken i egne hender. Med velvillig hjelp fra arbeidsgiver Dun of Norway AS i Hunndalen, kjører en lastebil tirsdag morgen av gårde med klær og saker som helt direkte vil komme til nytte i en av leirene som tar imot flyktningene. Det er oppløftende å høre Skumbinaite fortelle om massiv respons og stor giverglede.

Imens forbereder nabolandene og Europa seg på å ta imot potensielt millioner av flyktninger fra Ukraina. De 20 første til Norge landet mandag. EU-landene diskuterer å gi ukrainske flyktninger en beskyttelsesstatus som gir rett til å bo og arbeide i EU i tre år. Ingen vet hvordan dette kan utvikle seg.

Invasjonen har til nå vært mindre vellykket enn det analytikere tror president Putin hadde regnet med. Propagandakrigen pågår med full styrke. Putin oppfordret mandag den ukrainske hæren om å snu seg mot egen ledelse, som han omtalte som «narkomane og nynazister». Imens øker presset på Putin fra flere kanter ved sanksjoner som går direkte på pengene til oligarker og støttespillere. Flere tusen skal ifølge OVD-Info være arrestert etter antikrigsdemonstrasjoner.

Men foreløpig er det rapportert om lite framgang i forsøkene på dialog.